The Malaysia Post

Warisan sudah menjadi ‘tolak’ Pakatan

Malaysia Flag

Warisan sudah menjadi ‘tolak’ Pakatan

Parti Warisan Sabah telah melepaskan diri dari pakatan Pakatan Harapan (PH) Plus, kata presidennya Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Dia mengatakan bahawa partinya akan bekerjasama sebagai sebahagian daripada blok Pembangkang ketika perlu membentuk pemerintahan berikutnya, tetapi tidak berkongsi siapa yang berminat untuk bekerjasama secara nasional dalam pilihan raya akan datang, lapor The Star hari ini.

“Kami sudah PH dikurangi, bukan PH Plus lagi. Tetapi sebagai Pembangkang, kami akan bekerjasama untuk kepentingan rakyat, ”katanya seperti dikutip semasa forum dalam talian di sini malam tadi.

Shafie pernah ditanya mengenai penjajaran politik Warisan untuk PRU15.

Ahli Parlimen Semporna itu mengatakan Warisan tidak mempunyai masalah untuk memberikan sokongan kepada pihak lain, seperti ketika Belanjawan perlu disetujui.

“Sebagai sebuah partai kecil, kita tidak dapat bersendirian, kita harus bersekutu dengan pihak lain, baik di tingkat negeri dan nasional untuk membentuk pemerintahan,” katanya seperti dikutip.

Warisan tidak pernah secara rasmi menjadi sebahagian daripada gabungan PH tetapi merupakan sekutu di bawah pemerintahan PH Plus di bawah Tun Dr Mahathir Mohamad, sehingga ia runtuh pada Februari tahun lalu.

Baca Lagi | Warisan sudah menjadi ‘tolak’ Pakatan

Ke depan, Shafie menunjukkan bahawa Warisan memfokuskan diri pada isu-isu pemuda dan mereka yang mempunyai minat.

“Kami memerlukan Warisan Muda. Kami mahukan anak muda. Itulah keutamaan, untuk mengukuhkan rumah kita dengan golongan muda, kerana tidak ada yang mahu bekerja dengan rumah yang lemah yang penuh dengan pertengkaran. Kemudian yang seterusnya adalah dengan siapa kita bekerjasama. “

Shafie mengatakan bahawa dia telah mengetahui dari pengalaman masa lalu dengan Umno dalam Barisan Nasional dan kemudian PH bahawa satu parti tidak boleh menguasai gabungan, walaupun ia mempunyai lebih banyak ahli.

“Kami tidak boleh memiliki parti yang dominan. Yang kuat mesti menolong yang lemah. Kami kecil, kira-kira 10 Ahli Parlimen sebelumnya, tetapi pemerintah PH kemudian mengetahui kekuatan kami jadi suka atau tidak mereka memberi kami jawatan dalam kerajaan, ”katanya.

Shafie menambah bahawa Warisan telah menerima beberapa tawaran untuk bergabung dalam pakatan politik yang berbeza, tetapi dia menolaknya untuk fokus pada memperkuat partinya.

Terdapat petunjuk bahawa Shafie akan bekerjasama dengan Perikatan Bersatu Demokratik Malaysia (Muda), parti yang belum didaftarkan yang diketuai oleh Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, yang dilihat sebagai bekas anak didik bekas perdana menteri Dr Mahathir yang telah menubuhkan parti lain bernama Pejuang .

Shafie mengatakan bahawa pentingnya suara pemuda dipertimbangkan dan negara tidak boleh hanya bergantung pada pemimpin generasi tua untuk arahannya. Dia juga mengatakan bahawa negara harus menjauhkan diri dari politik dan agama dan fokus harus menuju ke arah membangun semula ekonomi untuk kesejahteraan semua orang.

Read Previous

“PKR Johor Jimmy Puah di panggil ke balai polis”

Read Next

Pakatan memilih Anwar untuk memimpin kempen PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here