The Malaysia Post

“PKR Johor Jimmy Puah di panggil ke balai polis”

Timbalan Ketua PKR Johor, Jimmy Puah Wee Tse hari ini dipanggil ke ibu pejabat polis daerah Johor Baru Selatan untuk penyataannya yang akan diambil pada kumpulan massa yang diadakan di sini minggu lalu.

Difahamkan, polis sedang menyiasat sebab kejadian di luar Plaza Pelangi di Taman Pelangi di sini pada Jumaat lalu.

Puah dilihat memasuki ibu pejabat polis daerah Johor Baru Selatan di Larkin di sini pada pukul 10.30 pagi. Dia ditemani peguam PKR Johor, Hassan Abdul Karim. Dia keluar pada pukul 11.10 pagi.

Ketika ditemui wartawan, Puah mengatakan bahawa dia terkejut kerana polis hanya mahu mengambil keterangannya mengenai flash mob minggu lalu.

Dia mengatakan dia bekerjasama dengan polis, sambil menambahkan bahawa kumpulan gerombolan kilat itu menyeru untuk menghentikan Darurat, untuk mendesak pemerintah untuk memanggil kembali Parlimen dan juga dewan undangan negeri dan mempersoalkan kelewatan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam membenarkan 18 -tahun untuk mengundi.

“Saya mempertahankan pendirian mengenai tiga perkara yang menjadi asas untuk mengatur flash mob minggu lalu,” kata Puah ketika ditemui di luar ibu pejabat polis daerah Johor Baru Selatan di sini hari ini.

Baca Lagi | Pemain UAE mahukan industri berbilion-bilion dolar

Puah, yang juga ADUN Bukit Batu, telah memberi amaran bahawa demokrasi negara berada dalam keadaan terancam selagi ketiga perkara tersebut tidak dipenuhi.

Sebelumnya, lebih daripada 30 penyokong PKR berkumpul di luar pintu masuk ibu pejabat polis daerah sebagai tanda solidariti dengan Puah.

Jumaat lalu, Ketua Pemuda DAP Puah dan Johor, Sheikh Umar Bagharib Ali menghadiri flash mob.

Puah dilaporkan mengatakan bahawa ketidakmampuan badan perundangan persekutuan dan negeri untuk bersidang semasa Darurat berbahaya bagi demokrasi.

Oleh kerana itu, dia mendakwa bahawa demokrasi negara kini berkesan dua langkah di belakang.

Dalam berita lain, Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyebut rakaman perbincangan yang kononnya dibocorkan dengan rakan sejawatannya dari Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memfitnah.

The Malaysian Insight melaporkan Ketua Pembangkang mengatakan bahawa itu adalah taktik terbaru oleh “beberapa elemen dalam kepemimpinan kerajaan” untuk merosakkan hubungan antara parti komponen Pakatan Harapan setelah usaha mereka baru-baru ini untuk membeli sokongan dari blok Pembangkang gagal. “Jelas, ada percubaan untuk memfitnah, dibuat lebih canggih sehingga di Keadilan (PKR) orang akan bertanya … DAP atau Amanah akan bertanya.

Read Previous

Pemain UAE mahukan industri berbilion-bilion dolar

Read Next

Warisan sudah menjadi ‘tolak’ Pakatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.