The Malaysia Post

Zahid menafikan Umno dan PKR membentuk pakatan pilihan raya

Ahmad Zahid Hamidi

© Image Credit: Bernama

Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menafikan bahawa partinya sedang berunding dengan saingan politik PKR untuk membentuk perjanjian pada pilihan raya akan datang.

Ahmad Zahid memberitahu The Star dalam wawancara menjelang perhimpunan agung tahunan Umno hujung minggu ini bahawa dia tidak membenarkan perbincangan sedemikian dengan mana-mana anggota Pembangkang.

“Ya, Anwar dan saya saling bertengkar di Parlimen [dan] pada majlis perkahwinan, tetapi tidak ada perbincangan sama ada secara formal atau tidak rasmi,” katanya seperti dikutip.

“Tidak dengan saya, tidak dengan Mat Hasan,” tambahnya, merujuk kepada timbalan presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Presiden Umno, yang kini diadili atas tuduhan rasuah, dikhabarkan meminta kerjasama dengan presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membentuk kerajaan baru.

Yang terakhir, yang pernah menjadi sekutu ketika mereka berdua berada dalam Umno, kini menjadi ketua Pembangkang.

Anwar memberi lebih banyak spekulasi ketika dia mengaku mendapat sokongan ahli parlimen Umno dalam usaha untuk mencabar tuntutan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mendapat sokongan majoriti di Parlimen.

Walaupun presiden PKR belum memberikan senarai untuk menyokong tuntutan itu, dia berulang kali mengisyaratkan kemungkinan partinya berpihak kepada Umno.

Zahid, sambil menegaskan bahawa partinya tidak berminat, tidak menolak kemungkinan Umno bekerjasama dengan gabungan Pakatan Harapan selepas pilihan raya ke-15.

Harian yang dimiliki MCA memetik presiden Umno itu sebagai mengatakan bahawa “sebarang perjanjian yang berpotensi hanya akan diterokai selepas PRU 15.”

“Tetapi buat masa ini tidak ada perbincangan, bukan dengan PKR, bukan dengan DAP, tidak dengan Pakatan Harapan,” tambahnya.

Baca Lagi |  Muhyiddin memegang GRS sebagai gabungan politik model

Menjelang mesyuarat agung tahunan Umno pada hari Sabtu, presiden parti Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi melayari Facebook hari ini dengan catatan samar-samar mengenai ‘broker’ tertentu dalam parti yang dikatakan cuba merosakkan Umno.

Bagaimanapun, Zahid yang kini menghadapi banyak tuduhan pengadilan, mendesak agar tenang di antara anggota parti, meyakinkan mereka bahawa dia sangat ‘waspada’ terhadap rancangan yang dilakukan oleh broker, yang tidak disebutkan namanya.

“Saya meminta agar anggota Umno, pejuang dan penyokong Umno tidak perlu risau. Sama seperti anda, saya juga tahu dan menyedari apa yang sedang dirancang oleh broker. Semua muslihat dan kebohongan mereka, semua kemunafikan dan pembohongan berada di bawah pengawasan dan di bawah radar.

“Sebilangan dari anda meragui bahawa sebagai presiden Umno saya tidak waspada dengan rancangan mereka. Saya berjaga-jaga. Saya sebenarnya sedar bahawa banyak persepsi negatif dilukis secara aktif terhadap saya, “katanya sambil menambah bahawa dia bersedia menghadapi cabaran demi kekuatan dan Islam parti nasionalis.

Read Previous

Manga popular menjadikan anime ‘Attack on Titan’ ’disensor’, memakai batik

Read Next

Pua memberi amaran kepada Muhyiddin mengenai BERSATU mendapat keuntungan dari sogokan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here