The Malaysia Post

Guan Eng: Tun Mahathir enggan komited dengan manifesto PH

Perdana Menteri Interim, Tun Dr Mahathir Mohamad enggan meneruskan janji-janji Pakatan Harapan (PH) walaupun digesa oleh DAP, seprti didedahkan oleh Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng, hari ini.

Dalam satu kenyataan, Ahli Parlimen Bagan itu berkata Dr Mahathir memberitahu kepadanya demikian semasa mesyuarat sulit di Pejabat Perdana Menteri, pada Selasa lalu.

“Manifesto pemilihan umum PH tetap menjadi panduan untuk menyatukan kita dan mentadbir negara di bawah kepimpinan Perdana Menteri PH, Tun Dr Mahathir Mohamad,” kata Lim dalam satu kenyataan.

“Mesyuarat saya pada 25 Februari 2020 di Pejabat Perdana Menteri, Tun enggan kekal sebagai Perdana Menteri PH dan enggan beri komitmen untuk memenuhi dan menyampaikan manifesto pemilihan umum PH.”

Pada Selasa, beberapa pemimpin parti dilihat memasuki pejabat untuk bertemu Dr Mahathir, termasuk Lim sendiri.

Antara pemimpin yang bertemu Dr Mahathir termasuk Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Dalam kenyataan hari ini, Lim menambah bahawa PH telah memenangi mandat daripada rakyat pada pilihan raya umum 2018 berdasarkan janji manifesto mereka walaupun terdiri daripada empat pihak termasuk PKR, Amanah, DAP dan Bersatu.

Beliau berkata perbezaan pendapat bukan perkara biasa tetapi semua pihak bersetuju untuk mematuhi janji.

“Empat pihak mungkin mempunyai ideologi dan aspirasi yang berlainan, tetapi kita membuat dasar bersama dan terikat oleh manifesto pilihan raya umum yang dipersetujui oleh semua,” kata Lim.

Semalam, PH mengumumkan bahawa ia telah mencalonkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri, walaupun DAP dan Amanah sebelum ini mengatakan ia akan terus menyokong kepimpinan Dr Mahathir.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Istana Johor umum kerajaan gabungan baru

Read Next

Sekiranya Dewan Rakyat dibubarkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.