The Malaysia Post

Pua memberi amaran kepada Muhyiddin mengenai BERSATU mendapat keuntungan dari sogokan

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin harus menghentikan “kesunyiannya yang elegan” dalam menghadapi dakwaan bahawa partinya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mendapat keuntungan melalui sogokan dari penyelesaian pemerintah baru-baru ini dengan Goldman Sachs, kata bekas sekutu DAP Tony Pua hari ini.

Ahli Parlimen Damansara itu berkata, Muhyiddin berisiko mencemarkan warisannya sekiranya dia terus melakukannya.

Dia mengatakan bahawa jika Muhyiddin benar-benar mendukung pemerintahan yang telus, dia harus menjelaskan apakah profesional tertentu telah dibayar untuk peranan mereka dalam penyelesaian itu dan berapa banyak.

“Kegagalan untuk melakukannya hanya akan memastikan bahawa legasi Muhyiddin akan segera dicemari seperti yang dimiliki oleh Datuk Seri Najib Razak.

“Tidak ada ironi yang lebih besar jika dana yang diperoleh dengan susah payah dari Goldman Sachs, sebuah proses yang dimulakan di bawah pemerintahan Pakatan Harapan, untuk membayar hutang 1MDB yang sangat besar yang disebabkan oleh kleptokrasi Najib, kini diserap sebahagian untuk kepentingan Muhyiddin dan kepentingan politik Bersatu, ”kata Pua dalam satu kenyataan.

Ini berlaku setelah Rosli Dahlan, penasihat utama 1Malaysia Development Berhad (1MDB) membuat laporan polis terhadap tiga ahli politik yang mendakwa bahawa dia menerima pembayaran besar untuk peranannya dalam perjanjian itu, dana yang kemudiannya disalurkan ke Bersatu Muhyiddin.

Baca Lagi | Malaysia tidak kehilangan pelaburan asing – Azmin

Pua berkata, peguam itu berhenti untuk menyatakan jumlah sebenar yuran yang dia terima dalam laporan polisnya.

Dia berharap kerajaan akan mengungkapkan jumlah yuran undang-undang yang dibayar, dengan menegaskan bahawa maklumat tersebut tidak terikat dengan klausa kerahsiaan, walaupun desakan menteri undang-undang Datuk Takiyuddin Hassan bahawa pemerintah tidak dapat membocorkan syarat penyelesaian.

Dia membandingkan pemerintah Muhyiddin saat ini dengan pemerintahan yang dipindahkannya, dengan menegaskan bahawa pentadbiran PH mempraktikkan apa yang diberitakannya mengenai ketelusan dengan menjadikan maklumat mengenai kontrak dan perjanjian projek besar tersedia untuk umum.

Pua juga menolak percubaan Ketua Penerangan Bersatu, Datuk Wan Saiful Wan Jan baru-baru ini yang melompat mempertahankan pembelaan Muhyiddin dalam mengecam tuduhan itu sebagai fitnah dan pembunuhan terhadap presiden partinya. Dia menambahkan semua tingkah laku dan kesunyian dari pemerintah hanya menambah keprihatinan yang semakin tidak menyenangkan di kalangan masyarakat bahawa penyelesaian itu tidak dilakukan oleh buku itu.

Read Previous

Zahid menafikan Umno dan PKR membentuk pakatan pilihan raya

Read Next

Pendekatan berani Mineko dengan tulisannya, membicarakan feminisme

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.