The Malaysia Post

Malaysia tidak kehilangan pelaburan asing – Azmin

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dilaporkan menafikan bahawa Malaysia kehilangan pelaburan asing dari syarikat multinasional (MNC) kepada negara jirannya.

The Edge Markets melaporkan Azmin mengatakan bahawa Putrajaya sebaliknya menggunakan rancangan pelaburan yang lebih selektif, kerana ia berusaha untuk mengurangkan kebergantungannya pada buruh asing sambil mencari pelaburan yang lebih berkualiti.

“Kami sekarang lebih selektif dalam hal pelaburan yang masuk ke negara kita. Kami tidak lagi mahu industri berintensifkan pekerja datang ke Malaysia kerana kami tidak mahu terlalu bergantung kepada pekerja asing.

“Kami ingin mengalu-alukan pelaburan asing yang dapat memberi nilai kepada pemain tempatan. Kami tidak mahu pelaburan masa depan yang berkaitan dengan [industri] berintensifkan buruh, itu bukan keutamaan kami sekarang, ”katanya.

“Mereka dapat memilih negara lain,” katanya dilaporkan menambahkan.

Baca Lagi |  Muhyiddin memegang GRS sebagai gabungan politik model

Azmin juga menunjukkan bahawa Pelan Pembangunan Ekonomi Digital Malaysia, ketika diumumkan bulan lalu, menunjukkan bahawa pemerintah telah meluluskan beberapa rancangan dari MNC besar termasuk Microsoft, Google dan Amazon.

MNC ini, yang juga penyedia perkhidmatan cloud (CSP), merancang untuk membina dan menguruskan pusat data berskala hiper di Malaysia serta menyediakan perkhidmatan cloud hibrid lain.

Kerajaan menjangkakan pelaburan dari CSP ini akan menghasilkan pendapatan RM12 hingga 15 bilion dalam setengah dekad akan datang.

“Jadi mungkin dari segi kuantum, pelaburan [di negara jiran lain] dilihat lebih baik daripada Malaysia, tetapi dari segi kualiti pelaburan, saya yakin kita mahukan kualiti yang dapat memberi manfaat kepada rakyat kita.

“Untuk menunjukkan bahawa semua MNC besar ini termasuk dalam bidang teknologi atau IT menjauh atau menjauhkan diri dari Malaysia, saya rasa itu bukan cadangan yang betul,” kata Azmin.

Ini berlaku setelah beberapa laporan awal tahun ini mendakwa bahawa Malaysia kehilangan pelaburan langsung asing (FDI) pada kadar yang membimbangkan. Ini termasuk Persidangan Perdagangan dan Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unctad), yang pada bulan Januari, mengatakan FDI ke Malaysia jatuh kepada AS $ 2.5 bilion tahun lalu – penurunan 68 peratus, yang terburuk di Asia Tenggara tahun ini.

Read Previous

Muhyiddin memegang GRS sebagai gabungan politik model

Read Next

Manga popular menjadikan anime ‘Attack on Titan’ ’disensor’, memakai batik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.