The Malaysia Post

Muhyiddin memegang GRS sebagai gabungan politik model

Muhyiddin Yassin

© Image Credit : Foto BERNAMA

Gabungan Rakyat Sabah (GRS) adalah contoh terbaik daripada gabungan politik yang berfungsi untuk negara ini, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia mengatakan bahawa walaupun terdapat gabungan unik dari sembilan parti di bawah Perikatan Nasional, Barisan Nasional dan Parti Bersatu Sabah, kerajaan negeri telah berfungsi dengan berkesan dan harus dicontohi di peringkat persekutuan.

“Ini adalah contoh yang baik di mana ada tekad dan tidak ada permainan politik, semuanya dapat diselesaikan dan kemajuan dapat dicapai,” kata Muhyiddin.

“Bukan soal populariti, ini bukan mengenai pesta mana yang lebih baik, ini mengenai apa yang orang perlukan dan apa yang dapat kita lakukan untuk rakyat. Sekiranya kita dapat memperluas model ini ke tingkat nasional, maka itu harus menjadi keutamaan, ”katanya.

Secara federal, PN Muhyiddin terperangkap dalam ketidakpastian kerana keputusan Umno untuk tidak masuk secara formal dan sebaliknya mencabar parti-parti gabungan dalam pilihan raya ke-15.

Baca Lagi | Anwar juga menjadi anggota Sheraton Move, tetapi menolak tawaran itu

Muhyiddin memuji pemimpin negeri Sabah Pengerusi Bersatu dan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor, Pengerusi Umno Sabah Datuk Bung Mokhtar Radin, presiden Solidariti Tanah Air Sabah Datuk Dr Jeffrey Kitingan dan presiden Parti Progresif Sabah Datuk Yong Teck Lee atas kemajuan sejak membentuk kerajaan enam bulan yang lalu.

Dia diminta mengulas kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Anwar Ibrahim baru-baru ini bahawa PKR telah memulakan perbincangan awal dengan Umno, seorang anggota kerajaan persekutuan sekarang, untuk bekerjasama pada PRU15 dan adakah ini akan mengancam kerajaan negeri.

Umno Sabah dan Bersatu sama-sama mengatakan pakatan GRS akan berterusan walaupun terdapat perbezaan antara pemimpin nasional kedua-dua parti. Kedua-duanya baru-baru ini mengulangi komitmen mereka untuk bekerjasama tetapi masih tidak dapat dipastikan apakah ini akan berterusan kerana pertikaian pemimpin pusat mereka.

Muhyiddin mengatakan bahawa GRS telah menumpukan perhatian untuk memerintah dan mengelakkan gangguan persaingan politik.

Mengenai sama ada rundingan untuk kerusi pada PRU15 akan bermula, Muhyiddin mengatakan bahawa ia belum dibincangkan secara rasmi.

“Sabah baru-baru ini mengadakan pemilihan negeri. Mereka telah menumpukan pada janji-janji yang dibuat selama pilihan raya dan manifesto untuk secara khusus membincangkan kerusi yang akan bertanding, ”katanya.

“Saya tidak fikir perkataan ‘pemilihan’ digunakan semasa perbincangan kami. Kami akan membahasnya lebih jauh pada masa yang lebih sesuai, ”katanya. GRS dibentuk setelah parti komponen memenangi pilihan raya negeri awal yang disebut tahun lalu.

Read Previous

Legenda Lakers Baylor meninggal pada usia 86 tahun

Read Next

Malaysia tidak kehilangan pelaburan asing – Azmin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here