The Malaysia Post

Anwar juga menjadi anggota Sheraton Move, tetapi menolak tawaran itu

Setiausaha penganjur PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad mendedahkan bahawa presiden parti Datuk Seri Anwar Ibrahim pada mulanya didekati untuk menjadi sebahagian daripada “Sheraton Move” tahun lalu tetapi telah menolak tawaran itu, lapor The Malaysian Insight.

Dalam wawancara dengan portal berita, Nik Nazmi mengatakan bahawa Anwar berdiri bersama Pakatan Harapan (PH) dan telah menolak peluang untuk berada dalam pemerintahan Perikatan Nasional bersama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Umno dan PAS.

“Anwar tidak rela membuang DAP sekutu PH, kerana penyokong Sheraton Move hanya mahukan PKR, dan bukan DAP,” kata Nik Nazmi.

Nik Nazmi mengulas kemungkinan kerjasama PKR dan Umno pada pilihan raya ke-15 akan datang untuk kononnya melonjakkan Anwar menjadi perdana menteri.

“Sekiranya Anwar mahu menjadi perdana menteri, dia boleh melakukannya sejak dulu.

“Walaupun baru-baru ini sebagai Sheraton Move [pada Februari 2020], dia didekati untuk membawa PKR ke dalam gabungan baru, tetapi pada waktu itu syaratnya,” tidak ada DAP “.

“Anwar tidak setuju,” kata Nik Nazmi.

Nik Nazmi juga mengulas mengenai rancangan peralihan kuasa sebelumnya yang dipersetujui oleh perdana menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Anwar di bawah pemerintahan PH, dengan menyatakan bahawa ia cacat kerana yang pertama telah mengambil langkah aktif untuk menggabungkan kekuatannya lebih jauh.

Baca Lagi | Perikatan Pakatan-Umno boleh mempengaruhi Bersatu pada PRU15

“Perjanjian dua tahun mengenai Anwar menjadi perdana menteri adalah pencetus mata besar kerana Dr Mahathir menarik ahli parlimen Umno untuk mendapatkan kedudukannya, walaupun ketika kita memiliki jumlah yang cukup untuk membentuk kerajaan.

“Tidak perlu [meminta anggota parlimen beralih] pada masa itu kerana kami menang dan mempunyai majoriti di Parlimen, dan kami dapat memerintah.

“Orang-orang mula berbisik ketika ahli parlimen Umno melompat, bertanya apakah Dr Mahathir mengingkari perjanjian dengan Anwar. Jelas sekali, di belakang, memang begitu, ” katanya.

Selasa lalu, Anwar mengadakan sidang media di Kuala Lumpur di mana dia mengemukakan soalan mengenai pakatan Pembangkang yang bekerjasama dengan Umno untuk menyingkirkan gabungan Perikatan Nasional yang dipimpin oleh Bersatu, walaupun Ahli Parlimen Port Dickson menegaskan PH dan sekutunya mempunyai “mencukupi” majoriti Ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan.

Umno masih merupakan anggota pemerintah PN yang berkuasa, tetapi telah memberitahu Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga presiden Bersatu bahawa perkongsian tidak rasmi mereka akan berakhir setelah pilihan raya umum ke-15 diadakan.

Kedua-dua Anwar dan Dr Mahathir terus mengecam satu sama lain secara terbuka berikutan kejatuhan kerajaan PH akibat Sheraton Move pada Februari tahun lalu, dengan kedua-dua lelaki saling menuduh.

Read Previous

Perikatan Pakatan-Umno boleh mempengaruhi Bersatu pada PRU15

Read Next

Penunjuk perasaan mati ditembak di tengah Myanmar dan dua warga Australia dalam tahanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.