The Malaysia Post

Perikatan Pakatan-Umno boleh mempengaruhi Bersatu pada PRU15

Selama beberapa minggu terakhir, desas-desus Pakatan Harapan (PH) dan Umno bersatu untuk pilihan raya umum akan meningkat, dan jika ingin membuahkan hasil, pakatan itu akan menjadi hebat, kata penganalisis politik.

Ketika dihubungi, mereka memberitahu Malay Mail bahawa Umno masih mempunyai asas pilihan raya yang kuat kerana jentera pilihan raya yang aktif di seluruh negara, terutamanya di kawasan pedalaman dan luar bandar Melayu.

“Umno mempunyai sokongan luar bandar yang kuat, sementara PH mempunyai sokongan bandar. Sekiranya mereka membentuk pakatan, mereka akan dapat memperoleh sokongan dari kedua-dua belah pihak politik, ”kata penganalisis sosioekonomi Universiti Malaysia Awang Azman Awang Pawi.

Namun, kedua-dua pihak memerlukan sokongan akar umbi yang kuat agar pakatan itu dapat berfungsi, tambahnya.

“Para pemimpin mungkin dapat menyetujui pakatan, tetapi tanpa sokongan akar umbi, pakatan itu mungkin masih gagal,” katanya.

Pengarah Institut Asia di Universiti Tasmania Profesor James Chin setuju dengan Awang, mengatakan bahawa pakatan antara Umno dan PKR dalam PH akan meningkatkan prospek pemilihan mereka terhadap Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Dia juga bersetuju bahawa Umno, dengan sokongan luar bandarnya yang kuat, dapat menyumbang jumlah yang sangat diperlukan untuk PH mengalahkan Bersatu pada pilihan raya.

Penganalisis lain mengingatkan, bagaimanapun, bahawa pakatan antara PKR atau PH dengan Umno juga dapat menyebabkan sokongan pemilihan PH kurang.

Baca Lagi | Dalam perbicaraan Zahid, peguam mencadangkan motivasi politik di sebalik 47 tuduhan

Rakan kanan di Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, Oh Ei Sun, mengatakan bahawa penyokong PH menjadi kecewa dan tidak bersikap apatis terhadap politik setelah ‘Sheraton Move’ tahun lalu, sehingga mereka mungkin juga berwaspada untuk memberikan suara lagi.

“Mereka merasa dikhianati dan tidak peduli seberapa besar mereka menyokong PH, pada akhirnya, wakil rakyat PH masih boleh berpihak,” katanya.

Dia mengatakan bahawa kolaborasi dengan Umno akan dipandang negatif oleh penyokong PH dan ia akan mempengaruhi sokongan pilihan raya untuk PH, terutama apabila tidak ada skandal besar untuk PH untuk mengumpulkan penyokong menentang PN.

Awang dan Chin percaya bahawa pakatan antara PH atau PKR dan Umno untuk pilihan raya tidak mungkin berlaku kerana faktor DAP.

“Saya rasa tidak akan ada pakatan antara PH / PKR dan Umno kerana mereka tidak akan dapat menyetujui pembahagian kerusi,” kata Awang.

Dia menambah bahawa DAP tidak akan bersetuju untuk bekerjasama dengan Umno dan sebaliknya, satu pemerhatian yang dipersetujui sepenuhnya oleh Chin.

“Mustahil bagi Umno untuk bersatu dengan PH dalam pakatan kerana Umno tidak boleh bekerjasama dengan DAP dan DAP tidak dapat bekerjasama dengan Umno,” kata Chin.

Ada juga kemungkinan PKR bermain sebagai lawan kedua kepada Umno sekiranya berlaku pakatan PH-Umno, kata Oh.

Dia mengatakan bahawa Umno kemungkinan akan memenangi lebih banyak kerusi daripada PKR, jadi Umno akan memimpin dalam gabungan yang berkuasa. Ini seterusnya akan menjadikan perikatan yang tidak stabil.

Chin mengatakan PH dan Umno hanya dapat bekerjasama dalam satu isu, mungkin untuk menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN), tetapi sukar untuk menubuhkan kerajaan pembahagian kuasa kerana perbezaan ideologi parti.

“Ideologi bangsa dan agama Umno tidak sesuai dengan ideologi DAP,” katanya.

Read Previous

Putrajaya akan menutup kedutaan Malaysia di Korea Utara

Read Next

Anwar juga menjadi anggota Sheraton Move, tetapi menolak tawaran itu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.