The Malaysia Post

Putrajaya akan menutup kedutaan Malaysia di Korea Utara

Illustration of Malaysian Prime Minister's Office in Putrajaya

Image Credit : (iStockphoto / NaLha)

Kerajaan Malaysia hari ini mengkritik keputusan Republik Rakyat Demokratik Korea (DPRK) untuk memutuskan hubungan diplomatik berhubung pengekstrakan salah seorang warganegara Malaysia ke AS.

Kementerian Luar Negeri mengatakan pihaknya juga telah mengarahkan semua anggota diplomatik DPRK, atau dikenali sebagai Korea Utara, bersama keluarga mereka di sini untuk keluar dari Malaysia selewat-lewatnya pada 21 Mac.

Ia menyatakan bahawa operasi di kedutaan Malaysia di sana sudah dihentikan sejak 2017.

“Kerajaan Malaysia sekarang dipaksa oleh keputusan DPRK (Republik Rakyat Demokratik Korea) untuk menutup Kedutaan Besar Malaysia di Pyongyang yang operasi telah ditangguhkan sejak 2017.

“Pada waktu yang sama, pemerintah akan mengeluarkan perintah agar semua staf diplomatik dan tanggungan mereka di kedutaan DPRK di Kuala Lumpur meninggalkan Malaysia dalam waktu 48 jam dari hari ini, 19 Mac 2021.

“Malaysia sangat menyesali keputusan 19 Mac 2021 oleh Republik Rakyat Demokratik Korea untuk memutuskan hubungan diplomatik dengan Malaysia. Malaysia mengecam keputusan itu sebagai tidak ramah dan tidak membina, tidak menghormati semangat saling menghormati dan hubungan baik sesama anggota masyarakat antarabangsa, ”kata kenyataan Kementerian Luar Negeri itu.

Kementerian mengatakan bahawa Malaysia selalu menganggap DPRK sebagai rakan karib sejak terjalinnya hubungan diplomatik pada tahun 1973, sambil menambah bahawa Malaysia adalah antara yang paling awal melakukannya dan akan terus menyokong DPRK pada masa-masa sukarnya.

Baca Lagi | Loke mengatakan tidak mustahil DAP bekerjasama dengan Umno

Ia menambahkan bahawa Malaysia telah gigih dalam melakukan usaha konkrit untuk memperkuat hubungan dengan DPRK, bahkan “setelah pembunuhan Kim Jong-nam yang menyedihkan pada tahun 2017.”

Jong-nam adalah saudara yang terpisahkan dari Pemimpin Tertinggi Korea Utara, Kim Jong-un, yang dibunuh di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di Malaysia.

“Dalam hal ini, keputusan sepihak DPRK jelas tidak beralasan, tidak proporsional dan tentunya mengganggu arah perdamaian, kestabilan dan kemakmuran wilayah kita,” tambahnya.

Mengenai ekstradisi nasional DPRK Mun Chol Myong, yang membuat marah Korea Utara, kementerian mempertahankan keputusan yang dikatakannya adalah dalam hak hukum Malaysia.

Ia mengatakan bahawa pemerintah Malaysia juga harus “mengetepikan serangkaian demokrasi DPRK agar Eksekutif Malaysia campur tangan dalam sistem kehakiman dan perundangan kita.”

“Sebagai sebuah negara yang menegakkan prinsip keadilan, aturan hukum dan kebebasan kehakiman, Malaysia telah memastikan bahwa ekstradisi nasional DPRK, Mun Chol Myong, dilakukan sesuai dengan prinsip-prinsip tersebut.

“Ekstradisi itu hanya dilakukan setelah proses hukum yang tepat telah selesai. Hak Mun Chol Myong ketika dalam tahanan di Malaysia juga dijamin dan dipenuhi, termasuk aksesnya kepada peguam bela sendiri, serta bantuan konsulat dan kunjungan keluarganya, ”kata kementerian itu lagi.

Dikatakan Mun ditahan oleh pihak berkuasa Malaysia pada 14 Mei 2019, berdasarkan waran tangkap sementara yang dikeluarkan di bawah Seksyen 13 (1) (b) Akta Ekstradisi 1992, berikutan tuduhan konspirasi untuk mencuci wang dan pengubahan wang haram, serta melanggar sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Perbuatan sedemikian juga merupakan kesalahan di bawah undang-undang Malaysia.

Kementerian itu mengatakan bahawa dia telah muncul di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 13 Disember 2019, yang membenarkan perbicaraan terhadapnya.

Read Previous

Demi Lovato mendedahkan diperkosa semasa remaja

Read Next

Perikatan Pakatan-Umno boleh mempengaruhi Bersatu pada PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here