The Malaysia Post

Varian Delta menghidupkan loceng penggera di Vietnam

Sehingga baru-baru ini, penanganan wabak COVID-19 Vietnam telah menjadi kisah kejayaan yang luar biasa. Pada Januari 2020, setelah skala wabak COVID-19 di Wuhan menjadi jelas, wabah besar dijangka terjadi di negara-negara jiran di Asia. Ketika Vietnam menjadi salah satu negara pertama yang melaporkan penularan manusia ke manusia, diasumsikan bahawa wabak yang meluas tidak dapat dielakkan.

Tetapi melalui pengujian komprehensif, penelusuran, dan karantina di fasilitas terpusat, dan kawalan sempadan yang ketat dan dasar kesihatan awam yang proaktif, Vietnam menentang semua harapan dan menghilangkan penularan masyarakat.

Walaupun banyak negara mengalami penutupan berlarut-larut dan melaporkan ribuan kematian setiap hari, Vietnam terbuka untuk perniagaan, sekurang-kurangnya secara dalaman. Ini adalah satu-satunya ekonomi di Asia Tenggara yang mengalami pertumbuhan ekonomi yang positif pada tahun 2020. Menjelang April 2021, Vietnam telah melaporkan hanya 35 kematian yang berkaitan dengan COVID-19.

Kejayaan Vietnam dapat dikaitkan dengan kesihatan awam yang baik, dengan fokus pada pencegahan dan bukannya penawar perubatan yang mahal. Tetapi dengan kadar jangkitan yang rendah, ada sedikit urgensi untuk mendapatkan vaksin baru yang mahal dari luar negeri.

Pemerintah mengejutkan biaya dan panjang antrian dan terus mencatat untuk mengatakan bahawa lebih baik menghasilkan vaksin di dalam negeri. Melihat peluang untuk membangun pijakan berharga di sektor bioteknologi, Vietnam melabur dalam empat vaksin asli. Tran Van Phuc, seorang komentator perubatan untuk satu akhbar pemerintah, menulis pada bulan Disember 2020 bahawa “ia mungkin keluar lebih lambat daripada rakan sebayanya di peringkat antarabangsa, tetapi jika kita dapat melakukannya, menunggu vaksin buatan sendiri bukanlah pilihan yang buruk”.

Pada bulan Disember 2020, sementara negara-negara lain di rantau ini berusaha untuk mendapatkan import vaksin, Vietnam memulai percubaan fasa I pada produknya yang paling menjanjikan hingga kini, vaksin subunit Nanocovax.

Kemajuannya perlahan, tetapi hanya sedikit yang bimbang. Negara ini telah berjaya mengatasi dua wabah dan pada bulan Februari dan Maret 2021, negara ini akan menekan sepertiga, sementara mengembangkan infrastruktur ujian dan penjagaan kesihatan yang unggul.

Sepanjang tempoh ini, pemerintah Vietnam secara formal berkomitmen untuk hanya satu vaksin asing, Oxford-AstraZeneca. Pada mulanya ia memperoleh 30 juta dos untuk disampaikan secara berkala sepanjang 2021 – cukup untuk memvaksinasi hanya 15.5 peratus populasi.

Kumpulan pertama 117,600 dos tiba pada akhir Februari dan diedarkan kepada kumpulan keutamaan yang mencerminkan kedudukan Vietnam ‘zero COVID-19’. Pekerja penjagaan kesihatan, pegawai kastam, diplomat, anggota tentera, polis, pekerja pelancongan dan guru diberi keutamaan yang lebih tinggi daripada orang yang berusia lebih dari 65 tahun atau mereka yang mempunyai masalah kesihatan kronik yang berisiko tinggi mati akibat virus tersebut.

Baca Lagi | Tokyo mengira kos Olimpik pandemik bernilai AS $ 15b

Kemunculan varian Delta di Vietnam pada akhir April 2021 mengubah segalanya. Pertubuhan Kesihatan Sedunia menganggarkan bahawa Delta 55% lebih mudah disebarkan daripada Alpha, yang mana ia sendiri sekitar 50 peratus lebih mudah ditularkan daripada virus asalnya. Campur tangan yang sebelum ini mengekang penyebaran masyarakat menjadi tidak mencukupi untuk mengawal wabak.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Menangkap pengkritik Kedah MB penyalahgunaan kuasa, Guan Eng

Read Next

Rumah Prihatin mengatakan orang ramai di Grand Seasons Hotel PPV kerana salah maklumat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.