The Malaysia Post

Tokyo mengira kos Olimpik pandemik bernilai AS $ 15b

Thomas Bach

Credits: ndtvimg

Tokyo terjaga dengan sejumlah besar tagihan dan kes koronavirus yang melambung tinggi pada hari Isnin setelah menarik Olimpik pertengahan pandemik yang kadang-kadang kelihatan mustahil dan mendapat sambutan yang bercampur-campur hingga akhir.

Pegawai Olimpik dijangka meningkat, mengatakan Sukan itu menawarkan harapan dan masa yang menggembirakan, dan pergi tanpa wabak coronavirus utama.

“Sukan Olimpik ini telah menjadi demonstrasi kuat penyatuan sukan,” kata Ketua Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa Thomas Bach pada sidang media penutupnya.

Tetapi Jepun akan mengambil masa lebih lama untuk memperhitungkan temasya yang sangat kontroversial dan berkembang ketika kes virus meletup di Tokyo dan di tempat lain.

Harian Asahi Shimbun, yang meminta pembatalan walaupun menjadi penaja Sukan itu, mengatakan acara hampir AS $ 15 miliar (RM63 bilion) itu adalah “perjudian” dengan kehidupan orang.

“Perjudian ini terus berjalan, memperburuk keadaan,” katanya pada hari Isnin.

Suatu tinjauan yang dilakukan oleh akhbar tersebut dalam dua hari terakhir temasya itu mendapati 56 peratus orang Jepun menyokong mengadakan acara tersebut, dengan 32 persen menentang. Hanya 32 peratus mengatakan mereka merasakan Sukan itu “selamat dan aman”, dengan 54 persen tidak yakin.

Sukan Olimpik 2020 di Tokyo tidak seperti yang lain, bermula dengan penangguhan bersejarah tahun lalu yang membatalkan perancangan bertahun-tahun untuk atlet.

Sekatan di Sukan itu sendiri bermaksud topeng untuk semua, bersorak untuk tidak ada, dan peminat melarang hampir semua tempat untuk pertama kalinya.

Walaupun begitu, ketika Sukan dibuka, terdapat tanda-tanda bahawa masyarakat Jepun mungkin mengalami perubahan hati.

Ribuan orang berpusu-pusu ke Stadium Olimpik untuk melihat bunga api upacara pembukaan dan berpeluang mengambil gambar mereka di hadapan gelanggang Olimpik.

Ketika sukan ini bermula, orang menolak permintaan untuk menjauhkan diri dari acara yang diadakan di jalan raya umum, dan mengambil barang dagangan Olimpik di kedai-kedai di seluruh Jepun.

“Sekiranya anda melihat atlet-atlet ini berlari di depan anda, anda tidak dapat menahan semangat mereka,” kata Hirochika Tadeda kepada AFP di sepanjang jalan triathlon, yang melintas di depan rumahnya.

Penghargaan kepada atlet adalah tema utama editorial di Jepun pada hari Isnin, dengan Yomiuri Shimbun menawarkan “pujian tinggi untuk pertandingan di mana mereka mencurahkan semua usaha mereka.”

Ada kekhawatiran tentang apa arti pandemik dan penundaan untuk sukan di temasya tersebut.

Tetapi di sebalik kekecewaan berprofil tinggi, persembahan tetap mengagumkan, dengan rekod dunia pecah dan kejayaan memperkenalkan beberapa sukan baru termasuk bermain skateboard dan melayari.

Coronavirus memberikan bayangan panjang pada temasya sejak awal, dan impian Olimpik beberapa atlet hancur dengan keputusan ujian PCR.

Walaupun begitu gembira permainan ini terus berjalan.

“Sepanjang pandemi, mereka berjaya mengadakan Olimpik yang menakjubkan. Sentiasa menyambut kami dengan senyuman dan banyak kebaikan. Terima kasih, ”tulis pemain bola sepak Australia, Alanna Kennedy di Twitter.

Read Previous

Azizul ‘juara sebenar bagi rakyat Malaysia’

Read Next

DAP mencadangkan cara memperbaiki sistem doktor kontrak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here