The Malaysia Post

Azizul ‘juara sebenar bagi rakyat Malaysia’

Datuk Mohd Azizulhasni Awang

Credits: edgeprop

Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan pelumba basikal trek, Datuk Mohd Azizulhasni Awang sebagai juara sebenar bagi rakyat Malaysia walaupun kehilangan emas dalam keirin pada Sukan Olimpik Tokyo 2020 hari ini.

Perdana menteri berkata rakyat Malaysia semua bangga dengan pencapaian Mohd Azizulhasni kerana dia menunjukkan semangat juang yang hebat di final di Velodrome Izu pagi ini untuk menewaskan juara dunia Harrie Lavreysen dari Belanda.

Dalam sidang video dengan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, Mohd Azizulhasni dan seorang lagi pelumba basikal kebangsaan Muhammad Shah Firdaus Sahrom yang berada di Tokyo, Muhyiddin menyatakan keyakinan bahawa impian Malaysia untuk memenangi emas Olimpik pertamanya dapat direalisasikan di Paris 2024 Permainan.

“Kamu (Azizul) berjaya mengalahkan juara dunia dari Belanda yang menjadi pilihan emas; ini adalah bukti bahawa anda dapat mengatasi ace Great Britain (Jason Kenny). Anda juara sebenar bagi kami di Malaysia.

“Oleh itu, saya ingin mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada Azizul dan yang lain atas pengorbanan mereka. Pencapaian ini adalah sesuatu yang boleh kita banggakan. Sudah tentu, (untuk) Sukan Olimpik seterusnya, saya berdoa agar kita mendapat emas pertama untuk Malaysia dan ia mesti datang dari keirin, Insya Allah, ”katanya dalam sidang video yang berlangsung sekitar lapan minit.

Muhyiddin juga mengucapkan tahniah kepada Mohd Azizulhasni kerana menerima berita hari ini bahawa isterinya mengandung anak ketiga mereka, dan bertanya tentang kesihatan ayahnya, yang tidak sihat.

Dia juga bertanya tentang kecederaan yang dialami oleh Muhammad Shah Firdaus kelahiran Muar, dan diberi taklimat oleh Reezal Merican.

Sementara itu, Mohd Azizulhasni berkata, dia sedikit kecewa kerana kehilangan emas kerana kesalahan taktikal kecil yang timbul akibat kegagalan pelumba basikal Australia, Matthew Glaetzer untuk mengejar Jason yang membuat pecut awal.

“Saya juga tidak tahu mengapa dia melakukan itu, jadi sukar untuk mengejarnya tetapi dalam keirin apa pun boleh berlaku. Saya hanya dapat bersyukur kepada Allah SWT bahawa kami mendapat perak kali ini, ”katanya kepada perdana menteri dan menyatakan penghargaannya kepada pemerintah dan rakyat atas sokongan mereka. Azizul memenangi gangsa dalam acara yang sama di Rio 2016.

Baca Lagi | Messi mempertimbangkan tawaran lain, kata presiden Barcelona

Pada final yang dramatik, juara bertahan, Jason mengekalkan gelaran dan memecahkan rekod enam emas legenda berbasikal trek Britain, Chris Hoy.

Mohd Azizulhasni melintasi garisan penamat tepat di hadapan juara pecut Tokyo 2020, Lavreysen untuk meraih perak.

Read Previous

Ahli majlis tertinggi Umno berhenti dari lembaga PTPTN

Read Next

Tokyo mengira kos Olimpik pandemik bernilai AS $ 15b

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here