The Malaysia Post

Ahli majlis tertinggi Umno berhenti dari lembaga PTPTN

Datuk Rosni Sohar

Credits: yimg

Anggota majlis tertinggi Umno, Datuk Rosni Sohar mengundurkan diri dari lembaga Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) berkuat kuasa semalam.

Rosni memetik peletakan jawatan rakan sepasukan Datuk Seri Noraini Ahmad dan pendirian Umno pada 3 Ogos untuk menarik sokongannya kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai alasannya untuk berhenti.

“Saya ingin merakamkan terlebih dahulu penghargaan dan terima kasih saya kepada bekas menteri pendidikan tinggi, Datuk Seri Noraini Ahmad kerana memberi saya peluang untuk berkhidmat sebagai ahli lembaga pengarah PTPTN.

“Namun, sesuai dengan keputusan Datuk Seri Noraini untuk mengundurkan diri sebagai menteri pendidikan tinggi dan berdasarkan apa yang diputuskan oleh Majlis Tertinggi Umno pada 3 Ogos 2021, saya sebagai anggota dewan tertinggi Umno juga dengan setia mengikuti keputusan parti itu.

“Oleh itu, saya dengan ini meletak jawatan sebagai ahli lembaga pengarah PTPTN, berkuatkuasa pada 7 Ogos 2021,” kata Rosni dalam satu kenyataan di laman Facebooknya hari ini.

Dia juga mengatakan bahawa Umno selalu menegakkan keputusan Yang di-Pertuan Agong, seperti yang dinyatakan dalam perlembagaan partinya.

Dia mengucapkan terima kasih kepada kakitangan PTPTN atas kerjasama mereka sepanjang tempoh perkhidmatannya.

Noraini, yang merupakan ketua Wanita Umno, meletak jawatan sebagai menteri pendidikan tinggi dua hari lalu pada 6 Ogos.

Dia adalah pemimpin Umno kedua yang meninggalkan Kabinet Muhyiddin setelah Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah meletak jawatan sebagai menteri tenaga dan sumber semula jadi pada 3 Ogos.

Ahli Majlis Tertinggi Umno lain yang telah meletak jawatan dari jawatan awam berprofil tinggi pada masa lalu adalah naib presiden Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin yang meninggalkan jawatan sebagai pengerusi Boustead Holdings Berhad yang tidak bebas dan bebas pada 5 Ogos dan Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan sebagai ahli lembaga pengarah Universiti Malaysia Sabah semalam.

Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan penarikan sokongan parti itu untuk kerajaan Perikatan Nasional (PN) pada 3 Ogos, menuduh Muhyiddin menentang dan memperkecilkan keputusan Yang di-Pertuan Agong untuk membentangkan Ordinan Kemunculan untuk dibahaskan di Parlimen.

Baca Lagi | RoS membatalkan penangguhan pemilihan Umno

Zahid mengatakan bahawa cukup banyak anggota parlimen partinya telah menandatangani deklarasi menarik balik sokongan untuk PN untuk menafikannya bahawa majoriti mudah diperlukan untuk tetap menjadi pemerintah hari ini.

Dia juga mendesak para pemimpin Umno di Kabinet untuk melepaskan jawatan mereka.

Read Previous

R. Kelly, bintang R & B dalam perbicaraan atas jenayah seks

Read Next

Azizul ‘juara sebenar bagi rakyat Malaysia’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here