The Malaysia Post

RoS membatalkan penangguhan pemilihan Umno

Langkah majlis tertinggi Umno untuk menangguhkan pemilihan parti dalamannya tidak sah kerana tempohnya telah tamat ketika keputusan itu dibuat, kata Pendaftar Pertubuhan (RoS) hari ini.

Dalam pernyataan ringkas, RoS merujuk kepada minit mesyuarat majlis tertinggi Umno bertarikh 7 Julai, yang menekankan bahawa tempoh tiga tahun pegawainya tamat pada 30 Jun.

“Berdasarkan risalah mesyuarat MKT Umno pada 7 Julai 2021 untuk menangguhkan pemilihan MKT, bahagian dan cabang Umno selama 18 bulan, RoS berpendapat bahawa keputusan itu tidak sah,” kata RoS, merujuk kepada tertinggi Umno majlis oleh MKT inisialnya berbahasa Melayu.

“Keputusan ini adalah kerana tempoh pemegang jawatan MKT untuk 2018/2021 telah berakhir pada 30 Jun 2021,” tambah RoS.

Secara berasingan, portal Free Malaysia Today melaporkan bahawa RoS juga telah mengarahkan Umno untuk mengadakan pilihan raya dalamannya dan memberitahu agensi mengenai tarikh yang dipilih secepat mungkin.

Sebelumnya dalam pernyataan yang sama, RoS menyatakan tanggungjawabnya untuk memastikan bahawa semua aktiviti dan pentadbiran pertubuhan berdaftar dijalankan selaras dengan perlembagaan parti masing-masing dan yang tidak bertentangan dengan Akta Pertubuhan 1966 atau undang-undang negara.

Pada 30 Jun 2018, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi telah memenangi jawatan presiden Umno dalam pertarungan tiga hala. Tempohnya adalah sehingga 30 Jun 2021.

Penangguhan pemilihan parti bermaksud Ahmad Zahid dapat terus memegang jawatan partinya sekarang sehingga pemilihan dalaman diadakan.

Pada akhir Jun 2021, pelbagai pemimpin Umno termasuk timbalan presidennya, Datuk Seri Mohamad Hasan, dilaporkan mengatakan bahawa parti itu akan menangguhkan pemilihan partinya selama 18 bulan.

Harian tempatan Sinar Harian juga pada 27 Jun melaporkan anggota dewan tertinggi Umno Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman mengatakan semua kecuali dua anggota dewan tertinggi parti itu pada minggu sebelumnya telah menandatangani “resolusi pekeliling” dalam talian untuk bersetuju untuk menangguhkan pemilihan parti .

Pada 29 Jun, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan dalam satu kenyataan mengatakan bahawa majlis tertinggi Umno telah bersetuju agar pemilihan parti di semua cabang, bahagian dan dewan tertinggi ditangguhkan selama 18 bulan bermula dari 30 Jun 2021.

Dia mengatakan keputusan penangguhan itu selaras dengan Artikel 10.16 perlembagaan parti Umno di mana majlis tertinggi berhak membuat penangguhan tersebut untuk pemilihan bahagian, cabang, dewan tertinggi selama 18 bulan maksimum dari tarikh ia sepatutnya diadakan. .

Baca Lagi | Dr Mahathir mempengerusikan mesyuarat pertama majlis pemulihan nasional

Dalam catatan Facebook pada awal pagi 8 Julai, Ahmad Zahid telah menyiarkan pernyataannya bertarikh 7 Julai, di mana dia mengatakan bahawa mesyuarat majlis tertinggi Umno pada 7 Julai telah bertemu dalam talian dan membuat pelbagai keputusan, termasuk untuk mengesahkan keputusan untuk menangguhkan pemilihan parti selama 18 bulan selaras dengan Perkara 10.16 perlembagaan parti.

Read Previous

Sorotan rancangan Post-Covid-19 pada mesyuarat menteri Indonesia-Malaysia-Thailand ke-27

Read Next

R. Kelly, bintang R & B dalam perbicaraan atas jenayah seks

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.