The Malaysia Post

Sorotan rancangan Post-Covid-19 pada mesyuarat menteri Indonesia-Malaysia-Thailand ke-27

Datuk Seri Mustapa Mohamed

Credits: straitstimes

Mesyuarat Menteri Segitiga Pertumbuhan Indonesia-Malaysia-Thailand (IMT-GT) ke-27 telah memusatkan perhatian pada rancangan IMT GT pasca-Covid-19 yang memfokuskan pada lima isu utama.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, lima perkara utama itu akan dilaksanakan melalui Pelan Pembangunan Pelaksanaan IMT-GT (IB) 2022-2026.

“Pendekatan integrasi wilayah berasaskan koridor; peranan sektor swasta sebagai pemacu pertumbuhan ekonomi; memperkasakan Institusi di kawasan IMT-GT adalah isu utama dalam melaksanakan rancangan pasca-Covid-19.

“Selain itu, tumpuan juga harus pada pertumbuhan inklusif dan lebih fokus pada pengembangan ekonomi hijau dan biru,” katanya dalam satu kenyataan media selepas mempengerusikan mesyuarat dalam talian hari ini.

Mustapa berkata pembangunan di kawasan IMT-GT akan berpusat pada Kerangka Pembangunan Bandar Lestari (SUDF) untuk mendukung transformasi pembangunan alam sekitar, ekonomi dan tenaga.

Dia juga mengatakan bahawa perubahan iklim adalah potensi ancaman dan harus ditangani segera melalui SUDF.

“Negara akan mengalami kerugian besar jika perubahan iklim tidak ditangani segera.

“Oleh itu, kerjasama antara anggota IMT-GT diperlukan untuk merumuskan rancangan pemulihan pasca-Covid-19, termasuk pembukaan sektor yang terjejas teruk, terutama pelancongan,” katanya.

Mesyuarat itu turut dihadiri oleh Menteri Koordinator Ekonomi Indonesia Airlangga Hartarto, Menteri Kewangan Thailand Arkhom Termpittayapaisith, naib presiden Bank Pembangunan Asia (Asia Tenggara, Asia Timur dan Pasifik) Ahmed M. Saeed, dan setiausaha agung Asean, Datuk Lim Jock Hoi.

Menurut kenyataan itu, gabungan 32 negeri dan wilayah dari tiga negara anggota IMT-GT dengan populasi 85.1 juta mempunyai potensi pertumbuhan ekonomi dengan pasaran yang luas.

Baca Lagi | Ahli Parlimen Asean meminta Parlimen Malaysia bersidang semula

Kedah, Kelantan, Melaka, Negri Sembilan, Perak, Perlis, Pulau Pinang dan Selangor telah mendapat manfaat daripada program sebelumnya yang dilaksanakan oleh IMT-GT, tambahnya.

Tujuan pertemuan itu, yang juga dihadiri oleh pegawai kanan IMT-GT serta perwakilan dari kementerian dan pemerintah negeri yang terlibat, adalah untuk mencari cara terbaik untuk menyatukan sub-wilayah di ketiga negara dalam pembangunan sosio-ekonomi, perniagaan dan rangkaian.

Mesyuarat Menteri IMT-GT ke-28 akan diadakan di Thailand pada akhir tahun depan.

Read Previous

Ibu bapa di China serik dengan sistem pendidikan terlampau sempurna

Read Next

RoS membatalkan penangguhan pemilihan Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here