The Malaysia Post

Ibu bapa di China serik dengan sistem pendidikan terlampau sempurna

Pendidikan

Credits: hmetro

Ginny Feng masih tertanya-tanya apakah dia melakukan perkara yang betul. Lima tahun yang lalu, ketika anaknya berusia 3 tahun, dia memutuskan untuk tidak memulakannya dalam program matematik dan bahasa Cina intensif bersama dengan rakan-rakannya yang lain.

Perunding sumber daya manusia berusia 40-an dari Guangzhou, di selatan China, bimbang jika anaknya mempelajari mata pelajaran lebih awal, dia tidak akan memberi perhatian di kelas ketika dia mulai sekolah rendah.

Tetapi dia kemudian mengetahui bahawa kelas bimbingan prasekolah adalah suatu keperluan. Bagi anaknya, tahun-tahun berikutnya adalah proses yang mengerikan untuk mengejar ketinggalan. “Para guru akan menganggap semua anak sudah belajar Pinyin [tulisan fonetik Cina] dan penambahan dan pengurangan asas,” kata Feng kepada Nikkei Asia. “Mereka mengajar dengan cepat.”

Anak lelaki Feng, yang akan memulakan kelas 3, kini mempunyai beberapa kelas selepas sekolah dan pada hujung minggu: pengekodan komputer, catur, tulisan, bola keranjang, bola sepak dan kaligrafi. “Saya mempunyai saudara mara yang tidak membawa anaknya ke kelas [pra sekolah] dan dia menangis selama sebulan ketika sekolah rendah dimulakan kerana anaknya tidak dapat mengikuti,” katanya. “Apabila anda telah melihat cukup banyak kes seperti itu, anda tidak akan berani berhenti mengajar.”

“Ibu bapa dalam kalangan saya mempunyai metafora yang sempurna untuk ini. Ia seperti anda menonton filem di teater dan keseluruhan barisan pertama berdiri, jika anda tidak melakukan perkara yang sama, anda tidak akan dapat menonton filem itu , jadi anda juga harus berdiri. “

Keresahan ibu bapa China terhadap kerjaya akademik anak-anak mereka telah mendorong industri tutor dan larangan buxi industri atau berbilion dolar. Masa kanak-kanak bagi banyak kanak-kanak Cina adalah tali pinggang penghormatan kelas dan tutor ekstrakurikuler, dan mimpi buruk pengurusan masa yang mahal bagi ibu bapa yang telah mengetepikan idea keluarga yang lebih besar, walaupun kepimpinan China mempromosikan rumah tangga dua dan tiga anak.

Baca Lagi | Ahli Parlimen Asean meminta Parlimen Malaysia bersidang semula

Awal musim panas ini, kepemimpinan China nampaknya memutuskan cukup. Sebilangan pertandingan akademik adalah perkara baik tetapi terlalu banyak tanggungjawab awam, dan model semasa mungkin terlalu jauh.

Read Previous

Dr Mahathir mempengerusikan mesyuarat pertama majlis pemulihan nasional

Read Next

Sorotan rancangan Post-Covid-19 pada mesyuarat menteri Indonesia-Malaysia-Thailand ke-27

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here