The Malaysia Post

TikToker Muslim Indonesia Dihukum Penjara dan Denda Atas Kesalahan Membaca Doa Ketika Makan Daging Babi

Pada 20 September 2023, seorang wanita Indonesia, Lina Mukherjee, dijatuhi hukuman penjara dua tahun dan denda 250 juta rupiah (US$16,200) oleh mahkamah di Palembang, Sumatera Selatan. Hukuman ini diberikan selepas Lina memuat naik video TikTok yang kontroversi di mana dia membaca doa Islam sebelum makan daging babi, yang dilarang dalam Islam. Artikel ini akan membincangkan lebih lanjut mengenai kes ini dan kesannya terhadap masyarakat Indonesia.

Baca lagi | Khairul Aming Pemenang Utama dalam TikTok Awards MY 2023

Latar belakang

Lina Mukherjee, seorang wanita berusia 33 tahun, didapati bersalah kerana “menyebarkan maklumat yang bertujuan untuk menghasut kebencian terhadap individu agama dan kumpulan tertentu. Laporan terhadapnya dilakukan oleh seorang penduduk pada bulan Mac setelah video Tiktoknya, yang telah ditonton oleh berjuta-juta orang, menunjukkan Lina membaca doa Islam yang bermaksud “dengan nama Allah” sebelum memakan kulit babi goreng yang renyah.

Daging babi atau daging babi adalah makanan terlarang dalam Islam, yang merupakan agama dominan di Indonesia. Kes ini mencetuskan reaksi dari pelbagai kumpulan, termasuk Majlis Ulama Indonesia, yang mengeluarkan fatwa bahawa video itu menghujat.

Hukuman

Selain hukuman penjara dua tahun, Lina Mukherjee juga dijatuhi denda 250 juta rupiah. Jika denda ini tidak dibayar, hukuman penjara boleh dilanjutkan selama tiga bulan. Ini adalah salah satu dari sejumlah kes penghujatan yang terjadi di Indonesia dalam beberapa tahun terakhir.

Tahun sebelumnya, enam orang ditangkap oleh polis Indonesia atas tuduhan penistaan agama yang berkaitan dengan promosi minuman beralkohol percuma kepada pelanggan bernama Mohammed di salah satu rangkaian bar. Kumpulan hak asasi manusia telah lama menentang undang-undang seperti itu, yang sering disalahgunakan untuk menyasarkan minoriti agama.

Baca lagi | Austria Negara Terbaharu Haramkan TikTok Daripada Telefon Kerajaan

Kes Sebelumnya

Kes penghujatan bukanlah perkara baru di Indonesia. Pada tahun 2017, Gabenor Jakarta ketika itu, Basuki Tjahaja Purnama (lebih dikenali sebagai Ahok), seorang Kristian, dijatuhi hukuman hampir dua tahun penjara atas tuduhan penistaan agama yang kontroversi. Ahok didapati menghina Islam berdasarkan kenyataan beliau semasa kempen pilihan raya yang menyebabkan beliau diseret ke mahkamah.

Kesimpulan

Kes Lina Mukherjee adalah kebimbangan awam yang besar di Indonesia, mencetuskan perbincangan mengenai kebebasan beragama dan hukuman penjara yang berkaitan dengan penistaan agama. Kes-kes serupa sebelum ini telah menyebabkan kritikan terhadap undang-undang yang boleh disalahgunakan untuk menekan minoriti agama. Rakyat Indonesia perlu mempertimbangkan isu-isu ini dengan teliti dan memastikan bahawa hukuman yang dijatuhkan sesuai dengan prinsip keadilan dan hak asasi manusia.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

ND Lala Dituduh Tidak Bekerja Selama Bertahun-Tahun dan Bergantung Hidup pada Shila Amzah

Read Next

Atasi Tekanan di Tempat Kerja dengan 3 Superfoods Ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.