The Malaysia Post

Messi mempertimbangkan tawaran lain, kata presiden Barcelona

Messi

Credits: allfootballapp

Rundingan Barcelona dengan Lionel Messi sudah berakhir dan penyerang itu mempertimbangkan tawaran lain, kata presiden kelab itu Joan Laporta hari ini.

Laporta mengatakan dalam sidang media dia tidak bersedia “untuk mengancam kelab” dengan memperbaharui kontrak Messi, dengan Barca menghadapi masalah kewangan besar menjelang permulaan La Liga.

“Semalam kami menyedari sudah berakhir. Saya mempunyai perbincangan terakhir dengan ayah Leo, ”kata Laporta.

“Saya tidak mahu memberikan harapan yang salah. Pemain mempunyai tawaran lain dan ada had masa kerana La Liga akan bermula tidak lama lagi dan dia memerlukan masa untuk menilai pilihannya yang lain. “

Messi mencapai kesepakatan dengan Barcelona untuk menandatangani kontrak lima tahun yang dilaporkan tetapi dengan pertukaran bahawa dia akan memperoleh 50 persen lebih sedikit setiap tahun.

Tetapi peraturan permainan adil kewangan La Liga, yang diharapkan dapat mengurangkan had gaji Barca kepada kurang dari € 200 juta (RM995 juta) musim ini, menyebabkan Laporta menyimpulkan bahawa mereka tidak dapat menyelesaikan perjanjian itu.

“Kami tidak dapat memenuhi kontrak Messi,” kata Laporta, yang dipilih kembali sebagai presiden kelab pada bulan Mac.

“Situasi yang kita warisi sangat menjijikkan dan bil gaji sukan mewakili 110 peratus daripada pendapatan kelab. Kami tidak mempunyai margin gaji.

“Peraturan La Liga menetapkan batasan dan kami tidak mempunyai margin. Kami tahu keadaan sejak kami tiba tetapi jumlah yang kami lihat lebih buruk daripada yang kami sangka. “

Barcelona mempunyai jumlah hutang hampir € 1.2 bilion, dengan lebih daripada separuh daripadanya perlu dilunaskan dalam jangka pendek.

Penandatanganan mahal seperti Ousmane Dembele dan Philippe Coutinho, dengan kos sekitar 300 juta euro, gagal dilaksanakan.

La Liga mengumumkan perjanjian dengan syarikat ekuiti swasta Amerika Syarikat CVC awal minggu ini yang bersetuju menjual 10 peratus perniagaan selama 50 tahun, sebagai pertukaran dengan suntikan segera sebanyak 2.7 bilion €. Kelab di dua bahagian teratas Sepanyol akan menerima 90 peratus dana.

Laporta mengatakan Barca boleh mendaftarkan Messi dengan menyetujui perjanjian itu tetapi menegaskan bahawa itu adalah risiko yang dia tidak bersedia untuk mengambilnya.

“Kami tidak siap untuk mengancam kelab dengan cara ini,” kata Laporta. “Barca harus mendukung kontrak yang akan menggadaikan hak televisyen kami selama setengah abad.

“Saya tidak bersedia menggadaikan kelab untuk sesiapa pun. Kami mempunyai institusi yang berada di atas semua orang, malah pemain terbaik di dunia. “

Laporta mengatakan dia merasa “sedih dan kecewa” tetapi dia “melakukan segala yang mungkin” untuk menjaga Messi, yang bergabung dengan Barcelona pada usia 13 tahun dan terus menjaringkan 672 gol dalam 778 penampilan untuk kelab.

Baca Lagi | Nishikori memenangi ATP

Pemain berusia 34 tahun itu memenangi La Liga 10 kali dan Liga Juara-Juara empat kali. Dia juga merupakan pemenang enam kali Ballon d’Or dan secara meluas dianggap sebagai pemain terhebat sepanjang masa.

“Ada Leo sebelum dan sesudah,” kata Laporta. “Leo Messi telah menjadi ikon dan meninggalkan beberapa detik bersejarah. Kami mempunyai rasa terima kasih yang abadi kepadanya. ”

Read Previous

Zahid dan UMNO ingin menandatangani deklarasi untuk menarik sokongan untuk Perikatan

Read Next

Dr Mahathir mempengerusikan mesyuarat pertama majlis pemulihan nasional

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here