The Malaysia Post

Zahid dan UMNO ingin menandatangani deklarasi untuk menarik sokongan untuk Perikatan

Zahid Hamidi

Credits: todayonline

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini mendakwa bahawa cukup banyak penggubal undang-undang persekutuan parti itu telah menandatangani deklarasi untuk menarik sokongannya kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Ketua Umno itu memberitahu sidang media yang diadakan setelah majlis tertinggi parti itu bermesyuarat malam ini bahawa surat-surat itu disampaikan semasa hadir bersama Agong.

Dia tidak menyatakan bila pertemuan itu berlangsung.

Zahid diapit oleh tokoh kanan Umno seperti Datuk Seri Najib Razak, Datuk Seri Mohamad Hasan, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah dan Datuk Seri Ahmad Maslan pada sidang media yang mengumumkan keputusan majlis itu.

Ahmad Zahid berkata keputusan majlis itu sebulat suara. Dia menuduh Muhyiddin dan pemerintahnya menentang dan memperkecilkan Yang di-Pertuan Agong dengan tidak mematuhi ketetapannya bahawa Ordinan Kemunculan dibentangkan untuk dibahaskan di kedua-dua Dewan Parlimen.

“Untuk menyatakan kesetiaan kami yang tidak berbelah bagi kepada Yang Mulia Agong, dewan tertinggi dengan sebulat suara bersetuju menarik balik sokongan terhadap pemerintah Perikatan Nasional dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri,” kata ketua Umno itu.

Penarikan sokongan secara berkesan bermaksud Muhyiddin tidak lagi memerintah majoriti di Dewan Bawah.

Blok PN kini hanya mempunyai 104 MP di belakang mereka, lapan kekurangan daripada 112 yang diperlukan untuk memperoleh majoriti sederhana. Terdapat 107 Ahli Parlimen di bangku Pembangkang.

Semua pemimpin yang hadir pada sidang media itu adalah anggota bar parlimen Datuk Seri Muhammad Hassan, timbalan presiden parti itu.

10 daripadanya adalah Ahli Parlimen yang mewakili Bagan Datuk (Ahmad Zahid), Pekan (Najib), Pengerang (Datuk Seri Azalina Othman Said), Baling (Datuk Seri Abdul Azeez Rahim), Tanjung Karang (Tan Sri Noh Omar), Parit (Datuk Nizar Zakaria) , Machang (Datuk Ahmad Mazlan Yaakub), Gua Musang (Tengku Razaleigh), Tanah Tinggi Cameron (Ramli Mohd Nor), Pontian (Ahmad Maslan) dan Jerantut (Datuk Ahmad Nazlan Idris).

“Saya mempunyai cukup banyak surat pernyataan yang menarik sokongan dari Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri yang ditandatangani oleh Ahli Parlimen Umno dan mereka telah disampaikan kepada YDPA Agong,” kata Zahid.

Baca Lagi | Pangillan untuk undi keyakinan sekarang atau letak jawatan

“Oleh itu membuktikan bahawa kepemimpinannya tidak lagi menguasai mayoritas,” tambahnya.

Zahid mengatakan lebih banyak yang boleh bergabung, menunjukkan ahli parlimen dari blok Umno Sabah.

Read Previous

Pangillan untuk undi keyakinan sekarang atau letak jawatan

Read Next

Messi mempertimbangkan tawaran lain, kata presiden Barcelona

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here