The Malaysia Post

DAP mencadangkan cara memperbaiki sistem doktor kontrak

Ahli Parlimen Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii telah mencadangkan beberapa penyelesaian jangka panjang untuk menangani masalah yang sedang dihadapi oleh doktor kontrak negara.

Semasa ceramah mengenai isu “Hartal Doktor Kontrak” yang dianjurkan oleh Wisdom Foundation, Dr Yii mengatakan bahawa masalah terbesar sekarang adalah ketelusan memilih doktor untuk jawatan tetap, sambil menambah bahawa mendapatkan akar masalah ini akan mengatasi banyak masalah ketidakpuasan doktor kontrak sekarang.

“Saya mengatakan ini sebelum pengumuman perdana menteri mengenai perpanjangan kontrak. Isu akar yang harus kita atasi adalah kriteria penempatan tetap tidak telus dan tidak ada akauntabiliti.

“Kami tidak tahu bagaimana seseorang dipilih untuk jawatan tetap. Sekiranya tidak telus, akan ada kes di mana penggunaan ‘kabel’ atau kenalan mengakibatkan pemilihan kedudukan tetap mereka, dan saya tidak akan menyebut nama, tetapi saya tahu banyak kerana ‘kabel’ mereka mendapat catatan ini , “Katanya.

Dr Yii menambah bahawa masalah lain adalah kekurangan doktor pakar, sambil menambah bahawa pelanjutan dua tahun tidak akan cukup bagi doktor muda untuk mengikuti bidang kepakaran yang mereka pilih, sambil menambah bahawa 10 tahun akan menjadi jumlah masa yang lebih realistik.

Dia menambah bahawa Menteri Kesihatan ketika ini, Datuk Seri Dr Adham Baba melalui sistem yang sama, dan harus sedar bahawa peluasan yang diberikan tidak mencukupi untuk doktor muda untuk mendapatkan keuntungan.

“Bagi saya, jika mereka (doktor) meminta HLP (Hadiah Latihan Persekutuan – kajian berbayar mengenai kepakaran perubatan tertentu), mereka harus melanjutkan kontrak mereka untuk jangka masa yang lebih lama sehingga mereka dapat menyelesaikan kursus dan diwartakan.

“Kerana diwartakan memerlukan masa. Dan sekiranya mereka berjaya menyelesaikan kursus mereka dalam jangka masa yang diberikan, mereka harus segera diberi jawatan tetap, ”katanya.

Dr Yii kemudian berkongsi beberapa cadangan jangka panjang untuk memperbaiki sistem penjagaan kesihatan di Malaysia dengan lebih baik dan memberi manfaat kepada mereka yang bekerja di dalamnya, termasuk kajian semula yang jelas mengenai semua keperluan sumber manusia di Kementerian Kesihatan.

“Kementerian perlu melakukan tinjauan. Berapa banyak doktor yang kita perlukan di hospital kerajaan, di hospital pembelajaran dan sektor swasta? Setelah kita mengetahui jumlah doktor yang kita perlukan, maka kita membuat penempatan berdasarkan keperluan.

Baca Lagi | Ahli majlis tertinggi Umno berhenti dari lembaga PTPTN

“Dan bukan hanya untuk sekarang, tetapi untuk jangka panjang sehingga kita dapat membuat anggaran dan kebijakan mengenai pengeposan tetap. Tetapi kami memerlukan tinjauan yang komprehensif terlebih dahulu, ”katanya.

Read Previous

Tokyo mengira kos Olimpik pandemik bernilai AS $ 15b

Read Next

Health D-G mengesahkan kematian pertama di antara kes Covid-19 Parlimen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.