The Malaysia Post

Health D-G mengesahkan kematian pertama di antara kes Covid-19 Parlimen

Kematian seorang pegawai tinggi kerajaan adalah kematian pertama yang dicatatkan dari 97 kes Covid-19 yang dikesan berkaitan dengan Parlimen setakat ini, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, pegawai tersebut, yang kematiannya dilaporkan hari ini, didapati positif Covid-19 pada 31 Julai melalui ujian RT-PCR, dengan menyatakan bahawa orang ini mempunyai sejarah menghadiri persidangan khas Dewan Rakyat dari 26 Julai hingga 29 Julai.

Dr Noor Hisham berkata, pegawai ini telah menguji negatif dua kali dalam ujian pra-saringan pada 23 Julai sebelum persidangan Dewan Rakyat, dan juga melalui Kit Ujian Diri RTK-Ag menggunakan air liur pada 29 Julai.

“Dia kemudian mulai menunjukkan gejala pada 31 Juli 2021 dan diuji positif melalui ujian PCR dengan nilai Cycle Threshold (CT) 14.88. Keadaannya bertambah buruk dan dimasukkan ke hospital pada 4 Ogos 2021 untuk rawatan lanjut.

“Tetapi keadaannya sangat kritikal dan hilang pada 9 Ogos 2021,” kata Dr Noor Hisham dalam kenyataannya.

Walaupun Dr Noor Hisham tidak menamakan pegawai yang meninggal dunia, laporan berita awal hari ini telah mengenal pasti pegawai tersebut sebagai Datuk Jaimin Samitah, yang merupakan pegawai fungsi khas untuk Timbalan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Guandee Kohoi.

Sebelum ini pada 7 Ogos, Dr Noor Hisham mengatakan sebanyak 88 kes Covid-19 dikesan sehingga hari itu, termasuk 56 yang ditemui semasa pemeriksaan pra-Dewan Rakyat bersama dengan empat kenalan rapat, 17 dikesan semasa persidangan Dewan Rakyat dengan tiga kenalan rapat , dan lapan yang dikesan dalam pemeriksaan pra-Dewan Negara.

Hari ini, Dr Noor Hisham memberikan kemas kini, mengatakan bahawa sembilan kes tambahan telah dilaporkan, yang menjadikan jumlah kes yang berkaitan dengan mesyuarat Parlimen menjadi 97.

Sembilan kes tambahan itu merangkumi pegawai yang meninggal dunia, empat orang kenalan rapat yang didapati positif lebih awal semasa pemeriksaan sebelum Dewan Rakyat, dan empat orang yang rapat didapati positif ketika Dewan Rakyat bersidang.

Empat orang kenalan rapat – dari mereka yang positif dalam pemeriksaan pra-Dewan Rakyat – didapati positif menggunakan ujian RTK Ag pada 23 Julai, dan semuanya mempunyai gejala ringan dan diberi Perintah Pengawasan Rumah (HSO) dan sejak itu pulih dan mula bekerja semula setelah HSO mereka berakhir.

Bagi empat orang kenalan rapat lain yang hadir di Dewan Rakyat, salah satunya mempunyai nilai CT 19,62 yang menunjukkan infektiviti tinggi, sementara selebihnya mempunyai nilai CT antara 32,76 dan 36,07.

Dari sembilan kes tambahan, Dr Noor Hisham mengatakan enam daripadanya telah menyelesaikan dua dos vaksinasi sepenuhnya terhadap Covid-19, sementara dua daripadanya adalah anak-anak yang belum memenuhi syarat untuk vaksinasi dan merupakan kontak rapat Covid-19 kes dikesan.

“Penemuan Kementerian Kesihatan setakat ini mendapati bahawa walaupun kes positif ini tidak mempunyai hubungan kecuali menjadi hubungan rapat, tetapi perkongsian bilik dan kemudahan asas seperti tandas, surau dan ruang makan oleh banyak individu mengakibatkan risiko Covid-19 jangkitan merebak di Parlimen, ”katanya.

Dia menasihati mereka yang telah hadir di Parlimen untuk terus memantau kesihatan mereka sendiri melalui aplikasi MySejahtera, dan melakukan ujian Covid-19 dan segera mendapatkan rawatan jika mereka menunjukkan gejala.

Read Previous

DAP mencadangkan cara memperbaiki sistem doktor kontrak

Read Next

Messi mendapat sambutan menyertai PSG

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.