The Malaysia Post

Messi mendapat sambutan menyertai PSG

Lionel Messi

Credits: amny

Enam kali pemenang Ballon d’Or Lionel Messi mendapat sambutan wira setelah terbang ke Perancis hari ini untuk bergabung dengan Paris Saint Germain (PSG) berikutan kejutannya berlepas dari Barcelona.

Perjanjian untuk menandatangani pemain Argentina berusia 34 tahun itu merupakan rampasan kuasa besar bagi PSG yang kaya raya, yang akan menambahkan salah satu pemain bola sepak terbaik sepanjang masa ke barisan depan yang sudah hebat termasuk pemain Brazil Neymar dan pemain muda Perancis Kylian Mbappe.

Memakai kemeja-T yang berbunyi “Inilah Paris,” Messi berseri-seri dan melambai-lambai peminat yang datang untuk menyambutnya di lapangan terbang Le Bourget di pinggiran ibu kota Perancis setelah penerbangannya dari Barcelona.

Menyanyikan “Messi, Messi, Messi,” para peminat bersorak dan melepaskan tembakan.

“Ini akan menjadi marah. Lagipun, ini adalah legenda yang akan tiba, ”kata Florent Chauveau, peminat PSG yang berulang-alik ke lapangan terbang setiap hari sejak hari Ahad dengan harapan dapat melihat Messi tiba.

Messi tidak memberikan perincian mengenai kesepakatan itu, yang dicapai beberapa hari setelah Barcelona mengatakan ia tidak mampu mempertahankan pemain tengah itu kerana peraturan permainan adil Liga La Liga Sepanyol.

Tetapi ayahnya, berbicara kepada wartawan di lapangan terbang Barcelona, mengesahkan laporan oleh surat kabar Perancis L’Equipe dan akhbar Sepanyol Mundo Deportivo bahawa Messi telah mencapai kesepakatan dengan PSG, yang dimiliki oleh Qatar Sports Investment.

L’Equipe mengatakan bahawa perjanjian itu akan berlaku selama dua tahun. Ia juga mengatakan bahawa Messi akan menjalani ujian perubatan hari ini, dan bahawa sidang akhbar untuk menandakan kedatangannya mungkin esok.

PSG tidak memberi komen mengenai laporan tersebut tetapi merilis video pendek yang menunjukkan pemandangan Paris, pendaratan pesawat dan jarak dekat seseorang yang meletakkan pena ke kertas. Di latar belakang, muzik optimis dapat didengar dan kata-kata “berlian baru di Paris” dan “kemas kini mercato” muncul.

Video, yang dilihat di Twitter, tidak menunjukkan Messi tetapi menggambarkan gambar enam Ballons d’Or – anugerah tahunan yang diberikan kepada pemain yang dianggap terbaik di dunia – oleh Menara Eiffel.

Ramai peminat Barcelona merasa bingung di akhir karier Messi yang gemilang dan penuh trofi di kelab yang disertainya sebagai pelajar sekolah.

Baca Lagi | Azizul ‘juara sebenar bagi rakyat Malaysia’

Tetapi kedatangan penjaring rekod Barcelona sepanjang masa dengan 682 gol akan meningkatkan cita-cita PSG untuk memenangi Liga Juara-Juara buat pertama kalinya. Messi memenangi empat gelaran Liga Juara-Juara ketika di Barcelona, serta 10 gelaran La Liga.

Read Previous

Health D-G mengesahkan kematian pertama di antara kes Covid-19 Parlimen

Read Next

Dua puluh dua atlet membawa cabaran Malaysia di Tokyo Paralympic Games

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here