The Malaysia Post

Dua puluh dua atlet membawa cabaran Malaysia di Tokyo Paralympic Games

Dua puluh dua atlet akan membawa cabaran Malaysia dalam sembilan sukan di Tokyo Paralympic Games, yang akan diadakan pada 24 Ogos hingga 5 September.

Presiden Majlis Paralimpik Malaysia (PCM), Datuk Seri Megat D Shahriman Zaharudin berkata, 18 daripadanya adalah atlet lelaki manakala lima dari keseluruhannya adalah atlet kerusi roda.

“Atlet-atlet ini akan disertai oleh 15 jurulatih sukan masing-masing dan pendamping untuk perenang kita, Brenda Anellia Larry, yang akan ditemani oleh ibunya, kerana dia berusia di bawah 18 tahun dan tidak dapat bergerak sendiri,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Megat D Shahriman, yang juga Chef de Mission kontinjen Malaysia untuk temasya itu, berkata seramai 54 anggota termasuk atlet, anggota pasukan sekretariat, pegawai perubatan dan pegawai pentadbiran akan terlibat dalam Sukan Paralimpik Tokyo.

Sementara itu, dengan 15 hari sebelum upacara pembukaan Sukan Paralimpik Tokyo 2020 pada 24 Ogos, semua pihak yang terlibat, termasuk PCM, Majlis Sukan Negara, Institut Sukan Negara dan persatuan sukan masing-masing memantau kepatuhan kontinjen terhadap Covid- 19 protokol kawalan dan menindaklanjuti pengalaman Sukan Olimpik Tokyo 2020 yang berakhir semalam.

“Saya juga mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua penaja kami yang telah melangkah maju dengan sepenuh hati untuk melengkapkan usaha pemerintah untuk memberikan sokongan kepada para atlet untuk bertanding di Tokyo,” kata Megat D Shahriman.

Dia juga memaklumkan bahawa Timbalan Menteri Belia & Sukan, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, akan menyampaikan pesanan motivasi secara dalam talian kepada kontinjen Khamis ini.

Sementara itu, katanya dengan peningkatan pendedahan kejayaan sukan, sektor swasta tampil untuk menyumbang bahan untuk kontinjen seperti Bata Primavera, Julie’s Manufacturing Sdn Bhd, Nestle Products Sdn Bhd dan Maystar Beauty Sdn Bhd, antara lain.

Untuk rekod, Malaysia telah mengambil bahagian dalam Sukan Paralimpik sejak tahun 1972 dan telah memenangi 11 pingat – tiga emas, dua perak dan enam gangsa.

Selain Brenda, atlet yang telah layak ke Tokyo Paralympic Games adalah S. Suresh dan Wiro Julin (memanah); Abdul Latif Romly, Muhammad Ziyad Zokefli, Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi, Wong Kar Gee dan Siti Noor Iasah Mohamad Ariffin (atletik); Cheah Liek Hou dan Didin Terasoh (badminton) dan Chew Wei Lun (boccia).

Baca Lagi | Messi mendapat sambutan menyertai PSG

Mohamad Yusof Hafizi Shaharuddin, Muhammad Hafiz Jamali, Zuhairie Ahmad Tarmizi, Nur Azlia Syafinaz Mohd Zais dan Nurul Suhada Zainal (berbasikal); Bonnie Bunyau Gustin dan Jong Yee Khie (powerlifting); Muhammad Nur Syaiful Zulkefli dan Jamery Siga (berenang); Chee Chaoming (pingpong); dan Abu Samah Borhan (tenis kerusi roda) juga telah membuat keputusan untuk Sukan Paralimpik Tokyo.

Read Previous

Messi mendapat sambutan menyertai PSG

Read Next

Dewan Rakyat: Jumlah yang dibenarkan untuk sesi berikutnya yang akan diputuskan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.