The Malaysia Post

Dewan Rakyat: Jumlah yang dibenarkan untuk sesi berikutnya yang akan diputuskan

Datuk Mohd Rashid Hasnon

Credits: harakahdaily

Bilangan individu, termasuk Anggota Parlimen, yang dibenarkan hadir pada mesyuarat pertama sesi keempat Parlimen ke-14 mulai 6 September akan diputuskan sebagai langkah pencegahan penyebaran Covid-19, kata Timbalan Speaker Datuk Mohd Rashid Hasnon kata.

Dia mengatakan ini untuk memastikan sesi berjalan dengan lancar dan untuk mencegah penularan Covid-19, seperti yang berlaku pada sesi lima hari khas pada akhir bulan Julai.

Sehubungan itu, katanya, Jawatankuasa Dewan Rakyat, berdasarkan nasihat Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Nasional (MKN), akan memanggil dan mengadakan perbincangan dengan pemerintah dan ketua Pembangkang dalam waktu dekat.

“Seperti yang telah dilakukan sebelumnya, Komite Dewan Rakyat akan memanggil kedua-dua ketua tersebut untuk dibincangkan (mengenai jumlah kehadiran).

“Belajarlah dari apa yang berlaku semasa sidang khas baru-baru ini, kita memerlukan langkah pencegahan yang lebih tegas,” katanya kepada Bernama setelah menyerahkan bakul makanan kepada 50 artis veteran dalam program anjuran Persatuan Kebajikan Artis Veteran Malaysia (PKAVM) di Desa Melawati disini hari ini.

Mesyuarat khas sidang ketiga Parlimen ke-14 untuk Dewan Rakyat sepatutnya berlangsung dari 26 Julai hingga 29 Julai, dan 2 Ogos, tetapi hanya bersidang selama empat hari dan ditangguhkan setelah kes Covid-19 dikesan di bangunan Parlimen .

Sehingga 8 Ogos, sebanyak 88 kes positif dikesan melibatkan individu yang menghadiri majlis khas itu.

Mengenai usul keyakinan terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang diharapkan akan dibentangkan dalam pertemuan akan datang, Mohd Rashid berkata Parlimen belum menerima usul seperti itu.

“Kami masih belum menerimanya hingga kini. Untuk usul pemerintah, tempoh penyerahan tidak jauh dari tarikh persidangan berbanding dengan usul persendirian yang perlu dikemukakan 14 hari sebelumnya, ”katanya.

Sebelum ini, Muhyiddin mengatakan kesahihannya sebagai perdana menteri dan kedudukan pemerintah Perikatan Nasional akan ditentukan di Parlimen pada bulan September melalui suara keyakinan.

Sementara itu, Mohd Rashid berkata pemberitahuan untuk Ahli Parlimen sedang dalam proses pengedaran untuk membolehkan mereka menyiapkan soalan dan perkara lain.

Baca Lagi | DAP mencadangkan cara memperbaiki sistem doktor kontrak

Mesyuarat pertama Sidang Keempat Parlimen ke-14 akan berlangsung selama 15 hari dari 6 hingga 30 September, sementara mesyuarat kedua akan berlangsung selama 32 hari dari 25 Oktober hingga 16 Disember.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah akan merasmikan majlis perasmian pada 6 September.

Read Previous

Dua puluh dua atlet membawa cabaran Malaysia di Tokyo Paralympic Games

Read Next

DAP: Ketepikan faedah pinjaman dan beri bantuan RM30b sekarang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here