The Malaysia Post

DAP: Ketepikan faedah pinjaman dan beri bantuan RM30b sekarang

Lim Guan Eng

Credits: cloudfront

DAP hari ini memberi amaran bahawa keseluruhan sektor perusahaan kecil (PKS) yang terdiri daripada hampir 1 juta perniagaan akan hancur sekiranya kerajaan masih menolak untuk membuka semula ekonomi dalam masa dua bulan.

Namun, ia mempersoalkan apakah pemerintah Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin oleh Perdana Menteri yang diperangi Tan Sri Muhyiddin Yassin mampu membuka kembali ekonomi di tengah kadar kematian dan jangkitan Covid-19 nasional yang mengejutkan.

“Dengan kata lain, hanya ada dua bulan lagi sebelum pemerintah harus membuka kembali ekonomi sepenuhnya atau jika tidak, sektor PKS akan runtuh,” kata setiausaha agungnya Lim Guan Eng dalam satu kenyataan.

“Hampir 1 juta PKS yang terdiri dari 98,5 persen dari semua pertubuhan perniagaan mempekerjakan 7,3 juta orang Malaysia pada tahun 2020, yang merupakan 48 persen dari pekerjaan nasional.

“Adakah pembukaan semula ekonomi sepenuhnya pada Oktober mungkin apabila jumlah kematian dan jangkitan harian tetap tinggi masing-masing pada 212 dan 17.236 untuk kumulatif 10.961 orang mati dan 1.279.776 jangkitan?” tanya Ahli Parlimen Bagan itu.

Untuk mengatasi hal ini, Lim mendesak Putrajaya untuk mengetepikan bunga moratorium pinjaman bank automatik enam bulan untuk semua orang termasuk perniagaan.

Bekas menteri kewangan itu juga meminta geran, insentif monetari, upah, sewa dan subsidi utiliti sebanyak RM30 bilion diberikan kepada perniagaan untuk menyelamatkan pekerjaan dan memperlahankan kadar penutupannya.

Lim menekankan laporan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) semalam mengenai kenaikan kadar pengangguran pada bulan Jun yang berada pada 4.8 peratus berbanding bulan sebelumnya (4.5 peratus).

Lim mengatakan bahawa pemerintah Perikatan mungkin telah melewati target tingkat pekerjaan 3,5 persen pada akhir tahun setelah serangkaian perintah kawalan pergerakan (MCO) yang diduga gagal.

Semalam, dilaporkan bahawa kadar pengangguran di Malaysia meningkat kepada 4.8 peratus pada bulan Jun 2021 yang melibatkan 768.700 orang, lapor Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) dalam Statistik Tenaga Kerja, Malaysia, bulan Jun dan suku kedua 2021.

Ketua Perangkaan Datuk Seri Mohd Uzir Mahidin berkata, kadar pengangguran untuk Mei 2021 adalah 4.5 peratus dengan 728.100 orang menganggur.

Dia mengatakan ketika negara itu terus berusaha untuk meredakan lonjakan kes Covid-19, angkatan buruh menghadapi situasi yang mencabar pada bulan Juni setelah pelaksanaan perintah kawalan pergerakan penuh di mana hanya sektor ekonomi dan perkhidmatan penting yang dibenarkan beroperasi.

Read Previous

Dewan Rakyat: Jumlah yang dibenarkan untuk sesi berikutnya yang akan diputuskan

Read Next

Zahid menafikan menawarkan dirinya sebagai calon PM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here