The Malaysia Post

Zahid menafikan menawarkan dirinya sebagai calon PM

Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan menafikan menawarkan dirinya sebagai calon perdana menteri (PM) sekiranya Tan Sri Muhyiddin Yassin gagal mengundi keyakinannya di Parlimen bulan depan.

The Vibes melaporkan Ahli Parlimen Bagan Datuk mengatakan bahawa perkara itu tidak pernah dipertimbangkan atau bahkan dibincangkan dalam parti sehingga kini.

“Tidak pernah timbul. Tidak masuk akal. Tidak ada keputusan yang dibuat, ”katanya dilaporkan, merujuk pada proposal tersebut.

Ahmad Zahid berkata, Umno akan mempertimbangkan pilihan PM sekiranya Muhyiddin gagal mengundi, dan tidak sebelum itu.

“Kami akan melakukannya apabila tiba masanya; bila dan sekiranya Muhyiddin gagal dalam pemilihannya. Buat masa ini, tidak ada apa-apa, ”katanya.

Ini berlaku kerana portal berita MalaysiaNow semalam melaporkan memetik dua sumber yang tidak disebutkan namanya bahawa Zahid, bekas timbalan perdana menteri, telah mencalonkan dirinya untuk jawatan teratas sekiranya Muhyiddin digulingkan.

Laporan itu mendakwa salah satu sumber mengatakan bahawa presiden Umno mengumumkan perkara itu kepada ahli parlimen parti itu dalam pertemuan tertutup baru-baru ini.

Sumber lain mengatakan bahawa keputusan itu dibuat kerana keraguan terhadap kemungkinan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk melepaskan tuduhan rasuah terhadap Zahid walaupun Umno menyokong presiden PKR sebagai perdana menteri.

Baca Lagi | DAP: Ketepikan faedah pinjaman dan beri bantuan RM30b sekarang

Minggu lalu, Muhyiddin mengumumkan bahawa dia akan membuat gerakan keyakinan diri di Dewan Rakyat pada bulan September.

Zahid minggu lalu telah mengemukakan senarai 14 Ahli Parlimen Umno kepada Yang di-Pertuan Agong, untuk memberitahu Raja mengenai perisytiharan berkanun yang ditandatangani untuk menarik sokongan kerajaan Muhyiddin dan Perikatan Nasional.

Read Previous

DAP: Ketepikan faedah pinjaman dan beri bantuan RM30b sekarang

Read Next

Menangkap pengkritik Kedah MB penyalahgunaan kuasa, Guan Eng

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.