The Malaysia Post

Menangkap pengkritik Kedah MB penyalahgunaan kuasa, Guan Eng

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng hari ini mengecam penangkapan dan penyiasatan terhadap beberapa individu yang dikatakan “menghina” Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor, dan menyebutnya sebagai penyalahgunaan kuasa.

Bekas menteri kewangan itu mengatakan bahawa pemerintah menggunakan polis sebagai senjata politik.

“Sekiranya hanya kerana mengeluarkan penghinaan, saya selalu menerima penghinaan tetapi polis tidak pernah mengambil tindakan, jadi mengapa empat orang ditangkap kerana menghina MB Kedah?” katanya kepada pemberita dalam sidang media ringkas di sini di luar ibu pejabat polis daerah timur laut.

Lim, yang juga anggota Parlimen Bagan, mengatakan pegawai awam harus bersedia menerima kritikan dan penghinaan kerana kedudukan mereka, dan menambahkan dia sering menerima kritikan dan penghinaan ketika dia menjadi menteri persekutuan dan ketua menteri Pulau Pinang.

“Sekiranya tuduhan itu tidak berasas, maka tuntut mereka di mahkamah, mengapa tangkap mereka,” katanya.

Lim berkata, polis hanya perlu mengambil tindakan sekiranya terdapat ancaman kematian atau ancaman yang menyebabkan kecederaan.

Dia mengulas penangkapan individu di Kedah kerana didakwa menghina Sanusi di media sosial.

Dilaporkan bahawa Sanusi telah membuat aduan terhadap para pengkritiknya melalui para pegawainya.

Polis sedang menyiasat kes tersebut di bawah Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955, Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Penangkapan itu mendapat kritikan hebat dari orang ramai dengan tuduhan standard dua kali.

Sanusi baru-baru ini membuat “jenaka” kontroversial mengenai kematian yang berkaitan dengan Covid tetapi kemudian meminta maaf atasnya.

Baca Lagi | Zahid menafikan menawarkan dirinya sebagai calon PM

Lim mengatakan permintaan maafnya menunjukkan bahawa dia telah melakukan kesalahan dalam mengucapkan jenaka itu sehingga tidak ada yang salah bagi orang lain untuk mengkritiknya kerana leluconnya yang tidak sedap.

Read Previous

Zahid menafikan menawarkan dirinya sebagai calon PM

Read Next

Varian Delta menghidupkan loceng penggera di Vietnam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.