The Malaysia Post

Wakil Johor Bersatu memberi amaran banyak lagi menarik sokongan kepada kerajaan

Beberapa anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bersetuju menarik balik sokongan mereka terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang memerintah negeri itu sekiranya Umno masih berkeras untuk menukar pentadbiran di peringkat persekutuan.

ADUN Permas Bersatu, Datuk Seri Che Zakaria Mohd Salleh berkata, dia dan tiga ADUN parti lain bersedia menarik sokongan mereka pada bila-bila masa, dan berbuat demikian akan mengakibatkan kejatuhan kerajaan PN Johor yang dipimpin oleh Datuk Hasni Mohammad sebagai menteri besar Umno.

“Kami ingin mengingatkan Umno agar tidak ikut campur dalam permainan politik. Sekiranya kerajaan persekutuan berubah, maka kerajaan negeri di Johor juga akan berubah.

“Bukan hanya empat dari kami, sehingga enam ADUN Johor Bersatu atau lebih bersedia menarik sokongan mereka (untuk PN Johor).

“Jadi, jangan bermain-main atau cuba lakukan sesuka hati untuk berkuasa,” katanya menjawab desas-desus bahawa ada rancangan oleh beberapa pemimpin Umno yang mencari jalan untuk membentuk kerajaan baru walaupun jawatan timbalan perdana menteri telah diberikan kepada parti.

Che Zakaria, yang berperanan dalam penyerangan Johor Bersatu ke Pasir Gudang pada pilihan raya 2018, memberi amaran kepada Umno untuk berhenti menggunakan alasan bahawa semua yang didorong oleh mereka adalah untuk rakyat.

“Sebenarnya mereka (Umno) melakukannya kerana minat dan motivasi untuk berkuasa. Sekiranya anda benar-benar memperjuangkan rakyat, berhentilah berpolitik dan fokus untuk menyelesaikan masalah rakyat, ”katanya kepada pemberita selepas memberikan bantuan memandu khas kepada 60 pengusaha van sekolah dan pemandu di Taman Bukit Dahlia di sini hari ini.

Che Zakaria juga mengingatkan Umno agar tidak terus mendesak perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk melepaskan jawatannya.

Dia mengatakan bahawa desakan tersebut dipercayai datang dari beberapa pemimpin Umno yang mempunyai agenda mereka sendiri dan tidak mewakili pendirian parti.

“Berhenti dengan sangkaan agar Tan Sri Muhyiddin mengundurkan diri. Kami tidak mahu presiden parti kami terus diperlakukan sedemikian rupa.

“Kami berharap para pemimpin politik di sini dapat memusatkan perhatian pada masalah rakyat,” katanya.

Kerajaan PN Johor, yang dipimpin oleh Hasni, kini memiliki 29 kerusi DUN sementara Pakatan Harapan (PH) negeri pembangkang mempunyai 27 kerusi.

Baca Lagi | Pelantikan Ismail Sabri, Hishammuddin akan memperkuatkan kerajaan Perikatan

Sekiranya seorang ADUN yang mesra PN menarik sokongannya dari gabungan yang berkuasa, ia akan menyaksikan Johor mempunyai 28 kerusi masing-masing dengan PN dan PH, dengan berkesan menangguhkan DUN.

Read Previous

Itali dinobatkan sebagai juara Eropah setelah menewaskan England

Read Next

Perbicaraan rasuah Guan Eng bermula

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.