The Malaysia Post

Rumah Prihatin mengatakan orang ramai di Grand Seasons Hotel PPV kerana salah maklumat

rumah prihatin

Credits: straitstimes

Rumah Prihatin berkata, ramai orang berkumpul di pusat vaksinasi Hotel Grand Seasons (PPV) pagi ini setelah disalahartikan bahawa ia menawarkan perkhidmatan inokulasi untuk orang bukan Malaysia.

Ia menambah bahawa orang ramai enggan meninggalkan perkarangan itu walaupun diminta untuk bersurai oleh polis, mengakibatkan orang ramai berjejer bersama.

“Klip itu disebabkan oleh kesalahpahaman dan berita bahawa Rumah Prihatin menyediakan perkhidmatan vaksin berjalan kaki untuk bukan warganegara, sementara vaksinasi masuk untuk orang asing ada di pusat vaksinasi Bukit Jalil (PPV). Akibatnya, ‘orang ramai’ yang tidak disangka-sangka berlaku di luar jangkaan pengurusan dan penguatkuasaan.

“Pada peringkat awal, Rumah Prihatin bertindak bersama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk menyuraikan orang ramai, tetapi mereka masih tidak mahu bersurai, walaupun diberi arahan dan amaran. Situasi itu diperbaiki dengan bantuan PDRM dan DBKL, ”katanya dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu juga menekankan bahawa Rumah Prihatin hanya menerima pendaftaran vaksinasi langsung untuk warganegara Malaysia sahaja, dengan keutamaan diberikan kepada orang tua, orang kurang upaya, kumpulan terpinggir dan kumpulan rentan.

Awal hari ini, Asisten Komisioner Polis (ACP) Dang Wangi Noor Delihan Yahaya berkata polis mengambil tindakan segera sebagai tindak balas terhadap laporan orang ramai di pusat vaksinasi Hotel Grand Seasons (PPV).

Dalam satu kenyataan petang ini, dia mengatakan bahawa polis tiba di tempat kejadian untuk menguruskan orang ramai sehingga semua vaksinasi di PPV selesai hari ini, setelah klip keadaan di luar PPV pagi ini menjadi viral di media sosial.

Baca Lagi | Health D-G mengesahkan kematian pertama di antara kes Covid-19 Parlimen

Sebelum itu, klip tujuh minit menjadi viral di media sosial yang menunjukkan sebilangan besar orang yang macet bersama di luar Grand Seasons Hotel PPV sementara menunggu untuk dimasukkan ke dalam kerana inokulasi mereka.

Read Previous

Varian Delta menghidupkan loceng penggera di Vietnam

Read Next

Atlet Pulau Pinang bertanding di 2020 Paralimpik Tokyo mendapat insentif RM10,000 daripada kerajaan negeri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here