The Malaysia Post

Atlet Pulau Pinang bertanding di 2020 Paralimpik Tokyo mendapat insentif RM10,000 daripada kerajaan negeri

Atlet Pulau

Credits: bernama

Kerajaan Pulau Pinang memberikan insentif sebanyak RM10,000 kepada atlet Paralimpik negeri yang akan mewakili Malaysia pada Sukan Paralimpik Tokyo 2020.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Soon Lip Chee berkata, insentif itu diberikan kepada Nur Azlia Syafinaz Mohd Zais, 23, yang akan bertanding dalam acara berbasikal trek dan kini berlatih di bawah karantina di sebuah kem dekat Nilai, Negri Sembilan.

“Inisiatif yang diberikan melalui Majlis Sukan Pulau Pinang menunjukkan sokongan dan komitmen kerajaan negeri kepada Nur Azlia Syafinaz dengan harapan dapat memberi inspirasi kepadanya untuk terus melakukan yang terbaik di Paralimpik Tokyo,” katanya pada sidang media melalui Zoom sempena penyampaian insentif di sini hari ini.

Katanya, insentif itu adalah untuk menunjukkan bahawa kerajaan negeri sentiasa komited dan akan menyokong mereka yang layak berdasarkan kemampuan dan pencapaian mereka, sama ada di peringkat kebangsaan atau antarabangsa dan di mana-mana kejuaraan.

“Kerajaan negeri, melalui Majlis Sukan Pulau Pinang dan Jawatankuasa Belia dan Sukan Pulau Pinang sangat komited dalam memberikan bantuan dalam bentuk insentif kepada persatuan sukan untuk orang kurang upaya (OKU) di Pulau Pinang.

“Sebenarnya, kami ingin mendorong orang ramai untuk menyokong, memotivasi dan memacu atlet paralimpik yang telah memenangi pingat dalam kejuaraan paralimpik sebelumnya melalui program insentif kami,” tambahnya.

Sementara itu, Nur Azlia Syafinaz berkata buat masa ini, persiapan fizikal dan mentalnya berjalan lancar, tetapi dia mengakui bahawa dia sedikit gugup kerana ini akan menjadi kali pertama dia bertanding di Paralimpik.

“Saya gementar membuat penampilan sulung di kejuaraan global ini … tetapi saya harap semua rakyat Malaysia akan mendoakan kejayaan kami dan juga selamat datang dan kembali serta menjaga kami agar tidak dijangkiti oleh Covid-19 sehingga kami selesai misi negara kita, ”katanya.

Baca Lagi | Dua puluh dua atlet membawa cabaran Malaysia di Tokyo Paralympic Games

Nur Azlia Syafinaz, yang cacat penglihatan, adalah antara 22 atlet yang akan mewakili Malaysia dalam sembilan sukan di Sukan Paralimpik Tokyo yang dijadualkan berlangsung dari 24 Ogos hingga 5 September.

Dia dijadualkan berangkat ke Tokyo pada 19 Ogos dan akan bertanding dalam acara berbasikal trek dari 25 hingga 28 Ogos.

Read Previous

Rumah Prihatin mengatakan orang ramai di Grand Seasons Hotel PPV kerana salah maklumat

Read Next

Tidak ada ahli parlimen Umno yang akan dipecat kerana menyokong Perikatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here