The Malaysia Post

Tidak ada ahli parlimen Umno yang akan dipecat kerana menyokong Perikatan

datuk seri ahmad maslan

Credits: asianewsday

Ahli Parlimen Umno yang tetap menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak akan dipecat, walaupun keputusan parti itu menarik balik sokongannya terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan pemerintahannya.

Menurut saluran berita Barisan Nasional BNOnline, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan juga menolak dakwaan bahawa parti itu mengancam anggota yang menyokong kerajaan PN.

Dia mengatakan bahawa surat yang diedarkan sebelumnya hanyalah peringatan dan permintaan penjelasan.

“Ada yang mengatakan surat-surat itu ancaman? Mereka tidak, mereka hanya peringatan kepada para anggotanya untuk beretika dan mengikuti keputusan parti.

“Umno tidak berniat memecat sesiapa pun. Kami ingin mengingatkan mereka tentang perlembagaan parti. Itulah maksud surat yang saya kirimkan kepada mereka, rakan-rakan saya, ”katanya dalam wawancara yang disiarkan di laman Facebook Umno malam tadi.

Sebelumnya, sepucuk surat yang dikeluarkan oleh pejabat setiausaha agung Umno bertarikh 5 Ogos membangkitkan isu PN yang jelas mengabaikan perintah Yang di-Pertuan Agong berkaitan dengan Ordinan Darurat.

Surat itu juga meminta anggota Umno, termasuk menteri dan timbalan menteri dalam Kabinet PN menarik balik sokongan mereka, yang memberi mereka sehingga Sabtu lalu untuk menyatakan pendirian mereka dalam menyokong keputusan parti itu.

Mengenai keputusan Pendaftar Pertubuhan (RoS) untuk membatalkan penangguhan pemilihan Umno, dia mengatakan bahawa Umno telah menyerahkan semua dokumen yang diperlukan termasuk minit mesyuarat mesyuarat Majlis Tertinggi (MKT) Februari lalu di mana mereka telah bersetuju untuk menangguhkan pemilihan parti .

“Dokumen bertarikh 19 Februari menyatakan bahawa parti telah membuat keputusan (penundaan pilihan raya) di Janda Baik, Pahang, yang tidak dihadiri oleh dua anggota MKT, daripada 55 anggota MKT,” katanya, sambil menambah bahawa perbincangan berikutnya selepas Perhimpunan Agung Umno adalah minit mesyuarat itu.

“Saya meminta untuk bertemu dengan mereka (RoS) dan mereka telah membuat janji. Saya rasa mereka akan memberi saya respons yang memuaskan, ”katanya.

Dia juga menjelaskan bahawa keputusan untuk menangguhkan pemilihan parti yang dibuat oleh mesyuarat dewan tertinggi pada bulan Jun dilakukan dengan cara yang betul, walaupun itu tidak dibuat semasa pertemuan fizikal.

Baca Lagi | Menangkap pengkritik Kedah MB penyalahgunaan kuasa, Guan Eng

“Saya melakukannya dengan cara yang betul menggunakan aplikasi WhatsApp. Semua yang dinyatakan di dalamnya akan diambil sebagai dokumen digital dan diajukan, tidak disajikan di telefon, tetapi diajukan.

Read Previous

Atlet Pulau Pinang bertanding di 2020 Paralimpik Tokyo mendapat insentif RM10,000 daripada kerajaan negeri

Read Next

Pemimpin Perikatan mengatakan kerjasama dua pihak, lintas parti adalah langkah matang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here