The Malaysia Post

Pemimpin Perikatan mengatakan kerjasama dua pihak, lintas parti adalah langkah matang

Beberapa pemimpin parti politik menggambarkan kesediaan pemerintah untuk menjalin kerjasama dua pihak dengan Pembangkang dan juga cadangan kerangka lintas parti, sebagai langkah menuju kematangan politik untuk menstabilkan krisis politik saat ini dengan mengutamakan kepentingan rakyat.

Ketua Penerangan Bersatu, Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata, kerjasama dua pihak memberi peluang kepada semua parti politik di negara ini untuk terlibat dalam memerangi Covid-19, selaras dengan prinsip-prinsip seluruh negara dan masyarakat yang dipegang oleh kerajaan.

“Konflik politik yang berterusan tidak menguntungkan rakyat. Sekarang adalah masa untuk semua pihak duduk bersama dan menggerakkan semua sumber yang ada untuk mencapai situasi menang-menang dalam memerangi wabak itu, ”katanya dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Menteri Komunikasi dan Multimedia yang juga Pengerusi PN Pahang, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, ucapan khas “Bersama Pemulihan Nasional” oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dilihat sebagai ucapan penting dalam politik Malaysia.

“Ia matang, inklusif dan bipartisan dan mempunyai unsur reformasi. Semoga cadangan ini mendapat sokongan untuk menstabilkan politik musuh semasa kerana kita mesti mengutamakan rakyat, ”katanya dalam tweet.

Muhyiddin dalam ucapannya hari ini mengatakan bahawa pemerintah PN yang dipimpinnya telah mencapai kesepakatan untuk berunding dengan pemimpin parti-parti di luar koalisi untuk menjalin kerjasama dua pihak untuk memastikan kestabilan politik dan membolehkan pemerintah terus berfungsi dan menangani wabak Covid-19.

Sebagai tambahan, pemerintah juga mengemukakan tujuh usul untuk menerapkan kerangka kerja kerjasama antara pihak yang disarankan jika suara keyakinan perdana menteri yang akan datang dilakukan di Dewan Rakyat.

Sementara itu, Ahli Parlimen Bangi Ong Kian Ming berkata semua parti politik harus duduk berbincang sama ada syarat itu boleh diterima atau tidak.

Baca Lagi | Tidak ada ahli parlimen Umno yang akan dipecat kerana menyokong Perikatan

“PM Muhyiddin telah mengusulkan jalan maju dengan sejumlah reformasi institusi yang dapat meninggalkan kesan yang berkekalan terhadap politik Malaysia jika dilalui,” katanya di Twitter.

Sementara itu, bekas Ketua Wanita Umno Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil, yang pernah bertugas sebagai Menteri Pembangunan Keluarga dan Masyarakat mengatakan, cadangan yang dianggapnya bersejarah adalah pembaharuan yang sangat diperlukan buat masa ini.

Read Previous

Tidak ada ahli parlimen Umno yang akan dipecat kerana menyokong Perikatan

Read Next

Tony Pua DAP meminta Pakatan memberikan ‘pertimbangan penuh’ terhadap tawaran Muhyiddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.