The Malaysia Post

Tragedi Kebakaran di Blok Apartment Hanoi Meragut 56 Nyawa

Kuala Lumpur, 14 September 2023 – Pada hari Rabu, pihak polis di ibu negara Vietnam, Hanoi, melaporkan bahawa seramai 56 orang telah meninggal dunia dalam satu insiden kebakaran hebat yang melanda sebuah blok apartment. Menurut keterangan saksi, terdapat jeritan-jeritan yang memilukan didengari dari dalam blok apartment tersebut, dan seorang kanak-kanak kecil turut dilemparkan dari bangunan itu.

Asap Hitam dan Nyalaan Memusnahkan

Kebakaran terburuk di Vietnam dalam tempoh 20 tahun ini bermula sebelum tengah malam pada hari Selasa, kira-kira pukul 5 petang waktu Malaysia, di tingkat tempat letak kereta blok apartment 10 tingkat itu, yang ketika itu dipadati dengan motosikal. “Sebanyak 56 orang telah terkorban dan 37 orang cedera,” demikian kenyataan daripada Jabatan Polis Hanoi.

Menurut media tempatan, sekurang-kurangnya tiga kanak-kanak turut menjadi mangsa dalam tragedi ini. Pemilik blok apartment tersebut telah ditahan atas syak-syak pelanggaran undang-undang pencegahan kebakaran, menurut pihak polis Hanoi.

Keadaan Apartment Membimbangkan

Seorang penduduk yang tinggal berdekatan dengan blok apartment, yang hanya mahu dikenali sebagai Hoa, berkata: “Saya mendengar jeritan meminta tolong yang begitu banyak. Kami tidak dapat membantu mereka banyak.”

Beliau berkongsi bahawa “Apartment ini sangat terkurung tanpa laluan larian, mustahil bagi mangsa untuk keluar.” Beliau memberitahu AFP di tempat kejadian. Gambar yang dirakam oleh jurugambar AFP di tempat kejadian menunjukkan nyalaan dan asap memancut dari beranda berpagar.

Walaupun kebakaran berjaya dipadamkan pada pagi hari Rabu, pasukan penyelamat menghadapi kesulitan selama beberapa jam untuk memasuki bangunan tersebut, yang terletak di sebuah lorong sempit di kawasan kediaman di barat daya Hanoi. Beranda kecil di kompleks itu dikelilingi dengan besi berpagar, dengan hanya satu pintu keluar dan tiada tangga kecemasan di luar bangunan. Gambar menunjukkan barisan motosikal yang hangus di tingkat bawah, di tempat kebakaran bermula.

Baca lagi | Taufan Noru mendarat di Vietnam

Kejadian Mengerikan dalam Detik-detik Kritikal

Seorang saksi lain, Huong, berkata bahawa seorang kanak-kanak kecil dilemparkan dari apartment tersebut untuk menyelamatkan diri daripada nyalaan. “Asap merata-rata. Ada seorang budak lelaki yang dilemparkan dari tingkat tinggi, saya tidak tahu sama ada dia selamat atau tidak, walaupun orang menggunakan tilam untuk menangkapnya,” katanya.

Jiran-jiran turut melaporkan bahawa terdapat beberapa individu lain yang melompat dari blok apartment tersebut. Menurut seorang saksi, terdapat seorang wanita separuh umur dilihat melompat ke atas bumbung rumahnya di sini. Tangannya luka dan patah dan kelihatan beberapa lagi individu lain turut melakukan perkara yang sama dan menyebabkan kaki mereka patah. Jelas Dao To Nga lagi, seorang kanak-kanak dimasukkan ke dalam bakul plastik dan diturunkan.

Ada yang berjaya melarikan diri dari bangunan menggunakan bumbung rumahnya dan keluarganya berjaya membantu seramai 14-15 orang untuk melarikan diri dari kebakaran tersebut.

Masa Kritikal di Dalam Apartment

Salah seorang yang selamat, Nguyen Thi Minh Hong, berkongsi pengalaman mengerikan keluarganya. Mereka telah menunggu selama lima jam di dalam apartment tingkat tujuh mereka di bahagian belakang bangunan sebelum bantuan tiba. “Kami sedang tidur apabila tiba-tiba kami berasa panas kerana bekalan elektrik telah diputuskan. Suami saya membuka pintu dan kami mendengar orang-orang menjerit minta tolong dan kami melihat asap,” kata wanita berusia 34 tahun itu.

Keluarganya, yang terdiri daripada dua anak berusia enam dan sembilan tahun, cuba melarikan diri ke bumbung tetapi terpaksa kembali ke dalam apartment mereka kerana api yang terlalu kuat. “Saya sangat ketakutan. Kami tinggal dalam bilik selama lima jam… Saya hanya mencuba untuk menenangkan anak-anak saya dengan menggunakan tuala basah di muka mereka,” katanya dari Hospital Bach Mai di Hanoi. “Kami berada di antara hidup dan mati.”

Ratusan orang berkumpul di luar morg Hanoi, menunggu untuk mendengar jika keluarga dan rakan-rakan mereka adalah antara mangsa. Satu kumpulan lima wanita yang duduk di lantai di luar morg berkata, “Seluruh keluarga kami telah pergi.” “Mereka adalah anak-anak dan cucu-cucu kami,” kata mereka.

Baca lagi | 5 Fakta Utama Mengenai Kesan Asap Kebakaran Hutan terhadap Kesihatan Otak

Perintah Siasatan dari Perdana Menteri

Perdana Menteri Vietnam, Pham Minh Chinh, yang mengunjungi tempat kejadian serta mangsa yang sedang dirawat di hospital, telah mengarahkan penyiasatan menyeluruh ke atas kebakaran ini. Negara Vietnam telah mengalami beberapa kebakaran mematikan dalam beberapa tahun terakhir, seringkali berlaku di tempat-tempat hiburan.

Setahun yang lalu, kebakaran di sebuah bar karaoke berhampiran pusat komersial Ho Chi Minh City telah meragut 32 nyawa dan melukakan 17 orang. Pemilik tempat itu kemudiannya ditahan atas tuduhan pelanggaran undang-undang pencegahan kebakaran.

Selepas tragedi tersebut, perdana menteri telah mengarahkan pemeriksaan terhadap semua tempat-tempat yang berisiko tinggi. Tahun 2018, 13 orang meninggal dunia apabila satu kompleks apartment di Ho Chi Minh City terbakar, dan 13 lagi meninggal dunia pada tahun 2016 dalam satu tempat karaoke di Hanoi selepas kebakaran.

Kawasan Asia Tenggara sering mengalami kebakaran mematikan dengan kebakaran tidak sengaja yang kerap berlaku akibat piawaian keselamatan yang longgar.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Isu Rusuhan di Pulau Rempang: Hanya Kes Salah Komunikasi – Jokowi

Read Next

Kelihatan Mesra, Farid & Diana Beri Bayangan Rujuk Semula

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.