The Malaysia Post

5 Fakta Utama Mengenai Kesan Asap Kebakaran Hutan terhadap Kesihatan Otak

Memandangkan kebakaran hutan terus memusnahkan kawasan di seluruh dunia, adalah penting untuk menyedari bahawa bahaya yang disebabkan oleh kebakaran ini melangkaui masalah pernafasan dan kardiovaskular serta-merta. Penyelidikan terkini menjelaskan bagaimana menyedut asap daripada kebakaran hutan boleh menjejaskan kesihatan otak, yang berpotensi membawa kepada akibat yang berpanjangan. Berikut adalah lima fakta penting yang perlu anda ketahui:

1. Neuroinflammation Boleh Berlarutan Berminggu-minggu

Kajian terbaru yang dijalankan oleh penyelidik di Universiti New Mexico’s Health Sciences telah menunjukkan bahawa terhidu asap daripada kebakaran hutan boleh mencetuskan keradangan di dalam otak. Keradangan ini boleh berterusan selama sekurang-kurangnya sebulan, menjejaskan kawasan yang penting untuk pembelajaran dan ingatan, seperti hippocampus.

2. Kesan pada Neurotransmitter

Menyedut asap daripada kebakaran hutan boleh mengubah neurotransmitter dan molekul isyarat di dalam otak. Perubahan ini boleh memberi impak yang besar terhadap fungsi kognitif dan peraturan mood.

Baca lagi | Kebakaran Hutan Hawaii: Biden Kerah Bantuan Ketenteraan Untuk Bandar Maui

3. Potensi untuk Keadaan Jangka Panjang

Keradangan saraf akibat pendedahan kepada asap kebakaran bukanlah kebimbangan jangka pendek. Keradangan boleh memberi kesan berpanjangan dan boleh menyumbang kepada keadaan seperti demensia dan penyakit Alzheimer, serta gangguan mood yang berterusan sepanjang hayat seseorang.

4. Peningkatan Kekerapan Gangguan Neurokognitif

Memandangkan kekerapan dan keamatan kebakaran hutan meningkat disebabkan faktor seperti perubahan iklim, lebih ramai orang terdedah kepada kesan berbahaya asap kebakaran hutan. Pendedahan yang lebih tinggi ini menimbulkan kebimbangan tentang potensi peningkatan dalam gangguan neurokognitif dan mood dalam kalangan individu yang terjejas.

Baca lagi | Kebakaran hutan berlaku di barat daya Eropah yang terik

5. Langkah-langkah Perlindungan

Untuk mengurangkan risiko terhidu asap berbahaya semasa kebakaran hutan, pakar mengesyorkan tinggal di dalam rumah jika rumah anda tidak berada dalam bahaya serta-merta. Tutup lubang udara dan gunakan kain lembap untuk menutup mulut dan hidung anda apabila keluar adalah tidak dapat dielakkan. Memakai topeng N95 dan menggunakan penulen udara dengan penapis udara zarah (Hepa) berkecekapan tinggi boleh memberikan perlindungan tambahan terhadap zarah berbahaya.

Kesimpulannya, kesan asap kebakaran hutan terhadap kesihatan otak adalah kebimbangan yang semakin meningkat yang menekankan keperluan untuk meningkatkan kesedaran dan langkah perlindungan. Apabila kebakaran hutan menjadi lebih kerap dan teruk, memahami potensi risiko kepada kesihatan otak menjadi penting bagi individu, terutamanya mereka yang tinggal di kawasan yang terdedah kepada kebakaran.

Read Previous

Sharnaaz Ahmad dan Rakan Selebriti Tinggalkan Prodigy Syndrome Management

Read Next

Sembilan Kali Disiasat Polis, Dr Mahathir Tetap Suarakan 3R

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.