The Malaysia Post

Rakyat Malaysia takut kehilangan pekerjaan lebih dari menjangkiti Covid-19

Satu tinjauan baru-baru ini mendapati bahawa kontrak Covid-19 bukanlah perkara yang paling dibimbangkan oleh rakyat Malaysia.

Sementara 77 persen dari mereka yang disurvei mengatakan mereka khawatir dijangkiti, 89 persen yang paling takut kehilangan pekerjaan mereka.

Barometer Amanah Edelman 2021 juga melaporkan bahawa mereka juga prihatin terhadap keselamatan siber (77 persen), perubahan iklim (76 persen) dan kehilangan kebebasan peribadi mereka (71 persen).

Pandemi itu juga tampaknya telah meningkatkan ketakutan mereka terhadap pra-pandemi: 65 persen khawatir mereka akan kehilangan pekerjaan kerana kebimbangan mengenai pandemi mempercepat langkah menuju automasi dan lebih daripada separuh dari mereka yang disurvei (53 persen) telah “menyaksikan PHK. atau pengurangan tenaga kerja syarikat tempat mereka bekerja. “

Barometer kepercayaan tahunan ke-21 meninjau 28 negara dan lebih daripada 33,000 responden, atau kira-kira 1,150 setiap negara, dengan seperlima responden terdiri dari mereka dari golongan berpendapatan tinggi dengan pendidikan perguruan, yang ditafsirkan oleh pengundi sebagai “orang awam yang diberitahu” berumur antara 25 hingga 64.

Baca Lagi | Cawangan Khas Polis dijadikan alat politik kerana pengarahnya membenarkannya

Selebihnya didefinisikan sebagai “massa”, dengan atau tanpa pendidikan, mewakili 83 peratus populasi global.

Barometer mengukur kepercayaan responden terhadap empat institusi utama di masing-masing negara: kerajaan, perniagaan, NGO dan media.

Malaysia melihat skor di keempat-empat sektor meningkat dalam indeks kepercayaan tahun ini, tetapi pihak perunding mengatakan kepercayaan dibina berdasarkan asas rapuh, yang dikaitkan dengan ketakutan masyarakat terhadap wabak tersebut.

“Barel Kepercayaan Edelman 2021 mengungkapkan bahawa kepercayaan pada semua institusi Malaysia … telah meningkat sebagai akibat dari tindakan tegas sebagai tindak balas terhadap wabak itu,” katanya dalam satu kenyataan.

“Namun, dalam era kebangkrutan maklumat, kepercayaan tetap rapuh dan bergantung pada bagaimana institusi bergerak dalam memimpin dengan tindakan dunia nyata pada era pasca-pandemik.”

Malaysia memperoleh purata skor Indeks Kepercayaan 66 mata, meningkat enam mata dari tahun 2020 dan naik dua tempat ke kedudukan ke-7 pada kedudukan Indeks Kepercayaan Global.

Sebahagian besar kepercayaan diberikan kepada majikan, yang mendapat skor tertinggi 68 mata. Firma itu mengatakan tinjauannya menunjukkan bahawa kebanyakan orang kehilangan kepercayaan terhadap “penanda kredibiliti maklumat tradisional”, yang membawa kepada wabak maklumat yang salah.

Wartawan memperoleh skor kepercayaan terendah hanya 51 mata sementara pegawai kerajaan menjaringkan dua mata lebih tinggi.

Tinjauan menunjukkan “Rakyat Malaysia mencari sumber alternatif untuk mendapatkan maklumat, semakin bergantung pada media sosial (+9 poin) dan mencari (+4 mata) untuk membentuk pendapat mereka daripada saluran media konvensional.”

Read Previous

Cawangan Khas Polis dijadikan alat politik kerana pengarahnya membenarkannya

Read Next

Man United menempah tempat di final Liga Europa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.