The Malaysia Post

Cawangan Khas Polis dijadikan alat politik kerana pengarahnya membenarkannya

Bekas Ketua Polis Negara (IGP) Tan Sri Musa Hassan telah menyalahkan campur tangan politik dalam memaksa pegawai kanan polis yang membiarkan bahagian penting digunakan untuk tujuan peribadi, lapor Sinar Harian hari ini.

Menunjuk ke Cabang Khas, jabatan perisikan pasukan, Musa disebut sebagai pengarahnya bahawa para pengarahnya sering melaksanakan perintah dari ahli politik dengan mengabaikan protokol.

“Biasanya menteri tidak boleh menggunakan institusi polis (Cawangan Khas) atau jabatan mana pun untuk kepentingan peribadi. Ia berlaku sekiranya pengarahnya mengizinkannya, ”katanya kepada tabloid Melayu.

“Sekiranya pengarah jabatan itu memberikan perintah tanpa pengetahuan IGP itu adalah tidak sah. Setiap langkah operasi mesti diberitahu dan mendapat persetujuan IGP, ”tambahnya.

Mantan IGP terbaru Tan Sri Abdul Hamid Bador mendakwa minggu lalu bahawa Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin telah menggunakan kedudukannya untuk menentukan siapa yang akan memimpin Cawangan Khas.

Hamid mendakwa Hamzah ingin menggunakan bahagian itu untuk keuntungan politiknya sendiri, dan bahawa menteri dalam negeri juga telah campur tangan dengan beberapa operasinya, walaupun dia tidak memberikan perincian.

Tidak lama setelah itu, Musa mengatakan secara terbuka bahawa campur tangan politik dalam kekuatan telah berlaku walaupun semasa ia berkuasa. Dia memperincikan contoh dakwaan campur tangan politik yang berlaku dalam wawancara dengan Sinar Harian, dan mengaku telah membantah mereka.

Baca Lagi | Dr Mahathir mendakwa Ku Li ‘sendirian’ dalam Umno, dan itulah sebabnya kerjasama gagal

“Di antara campur tangan politik yang terjadi adalah pembubaran bahagian laut dengan alasan bahawa Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia sudah ada,” katanya.

“Selain itu adalah (arahan untuk) memindahkan kuasa penguatkuasaan anti-narkotik ke Badan Anti Dadah Nasional, tetapi saya tidak membenarkannya. Secara umum, ada banyak arahan yang tidak sah yang saya tegas, ”tambahnya.

Pemberitahuan Hamid datang di tengah penggantiannya yang disegerakan. Beliau adalah pengarah Cawangan Khas semasa tempoh Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri.

Dia diyakini telah diganti karena terlibat dalam penyiasatan terhadap skandal 1MDB terhadap yang terakhir, tetapi kemudian dipasang kembali sebagai IGP oleh pemerintah Pakatan Harapan.

Dalam sidang media keluarnya sebagai ketua polis, dia membuat berbagai tuduhan terhadap pemerintah yang duduk, termasuk dia akan mendedahkan nama tokoh terkemuka dengan gelaran “Datuk Seri” kerana didakwa menyalahgunakan kuasa.

Dalam satu kenyataan ringkas kepada Astro Awani, Hamid menuduh bahawa orang itu menyalahgunakan kuasanya dengan menggunakan jabatan polis, yang dipercayai Cawangan Khas, untuk tujuan politiknya sendiri.

Bagaimanapun, Hamid tidak menyatakan kapan pendedahan itu akan dibuat.

Read Previous

Villarreal menahan Arsenal untuk mara ke final Liga Europa

Read Next

Rakyat Malaysia takut kehilangan pekerjaan lebih dari menjangkiti Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.