The Malaysia Post

Rakyat Malaysia Cari Cara untuk Bergembira dengan Bajet

La Mula Nampak Lebih Mahal untuk Krismas

Bagi rakyat Malaysia yang merayakan, Krismas tahun ini ternyata menjadi acara yang jauh lebih mahal daripada yang dijangkakan kerana harga melambung tinggi walaupun untuk barangan keperluan yang paling asas.

Walau bagaimanapun, lapisan perak adalah kembali kepada keadaan normal, yang bermakna dapat menganjurkan dan menghadiri perhimpunan perayaan bersama keluarga dan rakan-rakan sekali lagi.

Bagaimana pula Krismas akan disambut, dengan ramai yang berusaha untuk mencapai keseimbangan antara membelanjakan lebih banyak barangan keperluan dan memastikan perayaan kekal bermakna?

Malay Mail bercakap dengan beberapa keluarga dan pemilik perniagaan untuk melihat bagaimana mereka telah membuat improvisasi pada Krismas ini.

Ayam bukannya ayam belanda

Tidak akan ada ayam belanda di rumah Debby Pereira tahun ini kerana harganya terlalu mahal.

Sebelum wabak Covid-19 melanda negara, Debby berkata ruji Krismas masih boleh didapati dengan harga kira-kira RM300 seekor burung yang dimasak.

“Kini untuk ayam belanda mentah, ia hampir RM300. Tetapi yang mengejutkan saya ialah ayam belanda yang dimasak. Ia kini kira-kira RM500, dan itu bukan yang paling mahal; harga semakin tinggi.

“Untuk itu, kami telah memutuskan untuk mencari ayam pada Krismas ini. Kami mengadakan sejenis perjumpaan semula dan makanan bukanlah bintang. Apa yang penting ialah kita dapat berkumpul dan mengejar ketinggalan dengan baik.

“Ini adalah kali pertama sejak Covid-19 melanda kami bahawa kami dapat berkumpul untuk Krismas sekarang kerana perjalanan dibenarkan,” katanya kepada Malay Mail ketika dihubungi.

Baca Lagi | Bantuan Tunai Rakyat Fasa Pertama Akan Dibayar Bulan Depan

Baca Lagi | Pameran Tokyo mempamerkan keghairahan Dior terhadap Jepun

Hadiah buatan sendiri

Bagi Sue Tan, dia cuba membakar hadiah Krismasnya dan bukannya membeli hadiah dari kedai.

“Ia tidak masuk akal lagi dengan harga yang ada di luar sana. Krismas adalah musim pemberian hadiah. Tetapi jika saya akhirnya berpisah selepas membeli hadiah, bagaimana saya akan menyambut Krismas?

“Jadi, ia akan menjadi biskut dan kek untuk semua rakan saya, yang saya mampu, dan masih meletakkan senyuman di wajah mereka,” kata Tan.

Bagi Laura Cutter di Cutter Cakes, walaupun harga bahan mentah melambung tinggi, suasana Krismas untuk kedai rotinya lebih meriah tahun ini.

“Seronok melihat keadaan normal kembali dan melihat orang ramai kembali membeli kek dan biskut Krismas kami kebanyakannya sebagai hadiah untuk perhimpunan kecil bersama rakan dan keluarga.

“Tetapi sejujurnya, kami terpaksa menyerap sebahagian daripada kos bahan mentah akibat inflasi kerana kami tidak mahu berkompromi dengan kualiti, dan oleh itu kami terus komited menggunakan bahan-bahan terbaik.

“Kotak biskut Krismas kami, sebagai contoh, pada masa ini harga yang sama seperti tahun lepas,” katanya ketika dihubungi.

Di Lilin+Co, pengasas bersama Julie Yim berkata kedai mereka mengalami jumlah jualan yang rendah berbanding Krismas sebelumnya.

Rakyat Malaysia Melancong ke Luar Negara

Yim berkata ia berkemungkinan disebabkan ramai rakyat Malaysia melancong ke luar negara tahun ini.

“Orang ramai juga memilih untuk membelanjakan barangan bernilai lebih rendah di kedai dan tapak web kami. Pastinya lebih banyak usaha diperlukan daripada pihak kami untuk meningkatkan jualan Krismas,” kata Yim, sambil menambah terdapat penurunan jualan kira-kira 40 hingga 50 peratus berbanding kali ini tahun lepas.

“Kami melakukan pelarasan harga awal tahun ini pada Februari, jadi ya, kami sudah menjangkakan volum yang lebih rendah.

“Untuk tahun depan, walaupun kami adalah untuk B2C (perniagaan-ke-pelanggan), kami mempunyai pelanggan B2B (perniagaan-ke-perniagaan) yang menyesuaikan pesanan pukal juga supaya kami terus bertahan.

“Ia adalah keseimbangan yang baik untuk kami setakat ini, kerana kami tidak hanya bergantung kepada B2C sahaja yang terjejas oleh kenaikan harga,” katanya ketika dihubungi.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pameran Tokyo mempamerkan keghairahan Dior terhadap Jepun

Read Next

MOM akan Bekerjasama untuk Juara Kebajikan Atlet Negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.