The Malaysia Post

Presiden Zelenskiy: Ketua penentangan Ukraine

Volodymyr Zelenskiy telah memberi inspirasi kepada orang Ukraine dan memenangi penghormatan dan pujian global atas keberanian dan penentangannya dalam menentang pencerobohan dahsyat Rusia ke atas negaranya.

Enggan meninggalkan ibu kota Ukraine, Kyiv pada meletusnya perang, walaupun ketika bom Rusia turun hujan, bekas pelawak itu mengumpulkan rakan senegaranya dalam siaran dari ibu negara.

Ahad lalu, dia melakukan perjalanan pertamanya ke timur sejak perang bermula, melawat tentera Ukraine berhampiran barisan hadapan di wilayah Kharkiv.

Dia juga mendapat tepukan gemuruh di parlimen asing yang meminta bantuan segeranya melalui pautan video.

Ditanya mengenai rejim hariannya semasa perang, yang akan memasuki hari ke-100 pada hari Jumaat, beliau memberitahu Reuters dan CNN dalam temu bual bersama pada Mac: “Saya bekerja dan saya tidur.”

Ditanya berapa lama Ukraine boleh bertahan, Zelenskiy berkata: “Kami tidak bertahan, kami berjuang, dan negara kami akan berjuang hingga ke akhirnya. Ini adalah rumah kami, kami melindungi tanah kami, rumah kami. Demi kepentingan anak-anak kami. masa depan.”

Memakai kemeja-T hijau zaitun tanda dagangannya, sering letih dan tidak dicukur tetapi sentiasa bersemangat, Zelenskiy telah menggesa penggubal undang-undang Barat untuk mengenakan sekatan ke atas minyak dan gas Rusia dan meningkatkan bekalan senjata kepada pasukannya yang diperangi di barisan hadapan.

Barat telah menolak rayuannya mengenai zon larangan terbang, bimbang ini boleh membawa kepada konflik langsung dengan Rusia dan malah mencetuskan Perang Dunia Ketiga, tetapi memberikan bantuan ketenteraan – termasuk howitzer AS dan roket maju yang bergerak sendiri – dan sokongan ekonomi sambil mengenakan sekatan yang tidak pernah berlaku sebelum ini. di Rusia.

“Sejarah berada di titik perubahan… Inilah saatnya apabila ia diputuskan sama ada kekerasan akan memerintah dunia,” kata bapa kepada dua anak berusia 44 tahun itu kepada pemimpin perniagaan global di Davos bulan lalu, meletakkan perang itu sebagai sebahagian daripada perjuangan global antara demokrasi dan autoritarianisme.

Dia telah menuduh Rusia melancarkan perang pembunuhan beramai-ramai: “Ini adalah percubaan yang disengajakan dan jenayah untuk membunuh seramai mungkin orang Ukraine, untuk memusnahkan seberapa banyak rumah, kemudahan sosial dan perusahaan yang mungkin.” Rusia menafikan menyasarkan orang awam.

Zelenskiy juga telah mengecam apa yang dilihatnya sebagai kelewatan Eropah untuk membenarkan import tenaga Rusia, yang membantu membiayai kempen ketenteraan Moscow, dan ahli politik Barat yang menggesanya membuat konsesi wilayah untuk menamatkan perang.

Membuat perjalanan pertamanya keluar dari Kyiv pada 29 Mei sejak permulaan perang, dia memberitahu tentera di wilayah timur laut Kharkiv: “Anda mempertaruhkan nyawa anda untuk kita semua dan untuk negara kita.”

Apabila Presiden Rusia Vladimir Putin menghantar tentera ke Ukraine pada 24 Februari dalam apa yang disebutnya sebagai “operasi khas” untuk melucutkan senjata dan “menafikan” negara itu, Zelenskiy, yang berbangsa Yahudi, bertindak balas dengan menyeru pencerobohan Hitler ke atas Kesatuan Soviet pada 1941.

“Rusia secara khianat menyerang negeri kami pagi ini, seperti yang dilakukan oleh Nazi Jerman semasa Perang Dunia Kedua,” katanya dalam ucapan kebangsaan. “Rusia telah memulakan jalan jahat, tetapi Ukraine mempertahankan dirinya dan tidak akan melepaskan kebebasannya, tidak kira apa yang Moscow fikirkan.”

Peperangan itu, sambil meningkatkan reputasi Zelenskiy di dalam dan luar negara, telah membawa bencana kepada Ukraine, membunuh berpuluh-puluh ribu orang, mengurangkan bandar menjadi runtuhan dan mendorong lebih daripada 6 juta orang melarikan diri ke luar negara, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Hamba rakyat

Zelenskiy adalah pemimpin masa perang yang tidak mungkin. Dia menjadi terkenal dalam siri televisyen popular, Servant of the People, di mana dia memainkan watak seorang guru sekolah yang jujur yang dipilih sebagai presiden dan mengecoh ahli parlimen yang bengkok dan ahli perniagaan yang gelap.

Memenangi jawatan presiden secara besar-besaran pada April 2019, beliau berjanji untuk menangani rasuah yang telah menjejaskan peralihan Ukraine daripada komunisme kepada demokrasi. Tetapi Rusia sentiasa memberikan cabaran terbesar kepada aspirasinya untuk membina sebuah negara Eropah yang moden, demokratik dan stabil.

Parti Hamba Rakyatnya memenangi majoriti besar dalam pilihan raya parlimen Julai 2019 dan Zelenskiy pada mulanya mencari perdamaian yang dirundingkan untuk perang menentang pemisah yang disokong Rusia di Donbas, yang berterusan sejak 2014.

Tetapi itu tidak bertahan lama. Rusia terus menyokong pemisah dan ketegangan terus meningkat.

Mempertaruhkan kemarahan Moscow, Zelenskiy telah merayu pemimpin Barat, termasuk Presiden AS Joe Biden pada rundingan di Rumah Putih pada 1 September 2021. Dia telah menimbulkan kemarahan Putin dengan gesaannya yang semakin mendesak supaya NATO dan EU mengakui Ukraine.

“Semua orang harus memahami … bahawa kita sedang berperang, bahawa kita mempertahankan demokrasi di Eropah dan mempertahankan negara kita …,” kata Zelenskiy dalam wawancara Jun 2021.

“Setiap hari kami membuktikan bahawa kami bersedia untuk berada dalam pakatan (NATO) lebih daripada kebanyakan negara Kesatuan Eropah.”

Zelenskiy menunggang gelombang rasa tidak puas hati orang ramai dengan elit politik korup Ukraine untuk memenangi penyandangnya, Petro Poroshenko, seorang ahli perniagaan kaya, pada 2019.

Ditanya oleh Reuters menjelang pilihan raya itu bagaimana dia berbeza daripada calon presiden yang lain, Zelenskiy menunjuk ke mukanya, berkata: “Ini adalah muka baharu. Saya tidak pernah terlibat dalam politik.

“Saya tidak menipu orang. Mereka mengenali saya kerana saya terbuka, saya terluka, saya marah, saya kecewa … Jika saya tidak berpengalaman dalam sesuatu, saya tidak berpengalaman. Jika saya tidak tahu sesuatu , saya mengakuinya secara jujur.”

Zelenskiy secara tidak sedar telah ditarik ke dalam politik AS selepas panggilan telefon di mana Presiden Donald Trump ketika itu cuba mendapatkannya untuk menyiasat pesaingnya dari Partai Demokrat Biden berhubung perjanjian perniagaan di Ukraine.

Baca Lagi | Presiden Zelenskiy: Ketua penentangan Ukraine

Dewan Perwakilan AS yang diketuai Demokrat mencacatkan Trump selepas siasatan menyimpulkan dia telah menahan bantuan ketenteraan dari Ukraine untuk mempengaruhi Kyiv. Trump menafikan salah laku dan Senat AS yang dikawal Republikan kemudian membebaskannya. — Reuters

Read Previous

Pendakwah Islam terkenal Da’i Syed berjalan atas dua tuduhan seks luar tabii

Read Next

Laporan: Penyanyi India Krishnakumar Kunnath, yang dikenali sebagai KK, meninggal dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.