The Malaysia Post

Bandar Kedua Terbesar Britain Diisytihar Muflis

Majlis Bandaraya Birmingham, yang merupakan pihak berkuasa tempatan terbesar di Eropah, kini telah secara rasmi mengisytiharkan muflis. Keputusan ini berikutan serentetan tuntutan gaji yang sama yang membebankan keuangan mereka. 

Pentadbiran di Birmingham, yang dikuasai oleh buruh yang mewakili bandar kedua terbesar di United Kingdom, telah mengambil tindakan yang mendramatik dengan mengeluarkan 114 notis, menghentikan semua kecuali perbelanjaan penting. Keputusan ini adalah sebahagian daripada usaha mereka untuk menangani masalah kewangan yang semakin meruncing.

Keadaan Kewangan yang Buruk

Birmingham sekarang bergabung dengan senarai panjang pihak berkuasa tempatan yang menghadapi masalah serupa, termasuk London Woking, Thurrock, dan Croydon. Ini menimbulkan persoalan tentang kestabilan belanjawan tempatan yang terjejas oleh pemotongan daripada kerajaan pusat dan pelaburan berisiko dalam hartanah komersial, selain daripada cabaran pandemik dan inflasi yang semakin meningkat.

Baca lagi | Polis Britain Denda PM Sunak kerana Gagal Memakai Tali Pinggang Keledar

Liabiliti yang Mengancam

Majlis Bandaraya Birmingham menghadapi kekurangan sebanyak 87 juta gram pada tahun kewangan semasa dan juga menghadapi “potensi liabiliti yang berkaitan dengan tuntutan gaji yang sama di rantau ini sebanyak 650 juta gram kepada 760 juta gram.” Ini adalah akibat daripada keputusan Mahkamah Agung pada tahun 2012 yang memihak kepada sekumpulan pekerja wanita yang telah terlepas bonus yang sepatutnya diberikan kepada mereka.

Penolakan Penyelamatan oleh Perdana Menteri

Perdana Menteri Rishi Sunak menolak untuk menyelamatkan majlis yang berada dalam kesukaran pada bulan Julai, walaupun kebimbangan semakin meningkat mengenai kos yang dihadapi oleh pemimpin tempatan. Ini memberikan tekanan tambahan kepada keadaan kewangan yang sudah kritikal.

Cabaran Kewangan yang Unik

Majlis Bandaraya Birmingham juga menyalahkan “cabaran kewangan yang belum pernah berlaku sebelumnya.” Ini termasuk masalah inflasi, peningkatan permintaan untuk penjagaan sosial orang dewasa, dan penurunan pendapatan dari cukai perniagaan.

Baca lagi | Kekuda Britain menghadapi minggu angin puyuh apabila politik disambung semula selepas pengebumian ratu

Seksyen 114: Pengisytiharan Kebankrapan

Notis seksyen 114 dikeluarkan oleh Majlis apabila ia percaya pendapatan tidak akan dapat memenuhi perbelanjaan. Ini adalah langkah radikal yang digunakan untuk mengelakkan komitmen perbelanjaan baru. Notis ini memerlukan penghentian semua perbelanjaan baru, kecuali untuk melindungi orang yang terdedah dan perkhidmatan berkanun.

Langkah Seterusnya Majlis

Majlis Bandaraya Birmingham akan “mengetatkan kawalan perbelanjaan yang sedia ada dan meletakkannya di tangan Pegawai Seksyen 151 untuk memastikan cengkaman lengkap.” Ini adalah tindakan yang diambil bagi mengatasi keadaan kritikal mereka.

Keprihatinan Rakyat Birmingham

Jurucakap Perdana Menteri Rishi Sunak, Max Blain, mengatakan, “Ia akan membimbangkan Rakyat Birmingham.” Keadaan ini jelas menimbulkan keprihatinan yang mendalam dalam kalangan penduduk Birmingham.

Pembiayaan Tambahan dari Kerajaan

Walau bagaimanapun, kerajaan telah menyediakan pembiayaan tambahan sekitar 10% daripada bajet majlis. Namun, ia perlu digunakan oleh majlis yang memiliki pengurusan belanjawan sendiri.

Dalam kesimpulan, Majlis Bandaraya Birmingham kini berada dalam keadaan kewangan yang kritikal selepas menghadapi serentetan tuntutan gaji yang membebankan mereka. Keputusan untuk mengisytiharkan muflis adalah tindakan drastik yang mereka ambil, dan masa depan mereka tetap tidak pasti. Keprihatinan mengenai kesan ini ke atas penduduk tempatan dan kestabilan kewangan tempatan terus berkobar.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Joe Jonas dan Sophie Turner Umum Perceraian

Read Next

Semakan Keputusan Permohonan Ke UA Bagi Sesi 2023/2024 Kini Dibuka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.