The Malaysia Post

Orang Ramai Berduyun-duyun Larkin Sentral dalam ‘balik undi’ Rush

Rush Musim Perayaan

Ia adalah pemandangan biasa musim perayaan, kerana Terminal Bas Larkin Sentral di sini penuh sesak pagi ini dengan orang ramai pulang ke kampung halaman untuk mengundi.

Bagaimanapun, ramai yang mengambil sikap dan bersyukur kerana kerajaan telah mengisytiharkan hari ini dan esok sebagai cuti umum sempena Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Bagi Sabri Ismail, 28, dari Perlis, pemberian cuti itu memudahkan orang ramai merancang perjalanan dan bercuti kerana biasanya tiket habis dijual pada majlis sebegitu.

“Ia membantu mereka memilih mod pengangkutan yang ingin mereka gunakan. Sebagai contoh, saya berasal dari Perlis tetapi kerana tiket sudah habis, saya terpaksa turun di Butterworth dan menaiki kereta api ke Perlis,” kata pekerja swasta itu ketika ditemui di terminal.

Sabri akan Mengundi di Langkawi

Sabri, yang akan mengundi di Langkawi, berharap kerajaan baharu yang akan dibentuk selepas pilihan raya akan menjadi pentadbiran yang amanah dan bertanggungjawab.

Baca Lagi | Malaysia Perlu Lebih Ramai Pelancong Asing, Kata Operator Pelancongan Tempatan

Baca Lagi | Ringgit Memanjangkan Keuntungan Berbanding Dolar AS pada Dagangan Awa

“Adalah penting bagi pemimpin untuk menunaikan janji dalam manifesto mereka. Selain membawa kestabilan ekonomi, mereka juga harus menyelesaikan masalah harga makanan yang tinggi,” katanya.

L. Sumathi, 50, berkata, dia bertuah kerana membeli tiket bas secara dalam talian untuk pulang ke Ipoh hari ini.

“Saya menjangkakan tiket akan habis dijual, jadi saya segera menempah tiket seminggu lebih awal,” kata Sumathi, yang bekerja di Singapura.

Ibu kepada empat anak itu juga berkata kerajaan baharu perlu memberi tumpuan kepada kemajuan negara dan kesejahteraan rakyat.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob Mengumumkan Cuti Umum Dua Hari

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan cuti umum dua hari itu bagi memudahkan orang ramai pulang ke kampung halaman untuk mengundi.

Kerajaan Johor mengumumkan hari Ahad (20 Nov) sebagai cuti gantian untuk hari rehat pengundian esok.

Read Previous

Ringgit Memanjangkan Keuntungan Berbanding Dolar AS pada Dagangan Awal

Read Next

Bursa Malaysia Bercampur Dalam Dagangan Awal Pengambilan Untung

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.