The Malaysia Post

Neelofa di radar polis lagi

Usahawan selebriti Noor Neelofa Mohd Noor sekali lagi berjaya membuat marah pihak berkuasa, yang kini menyiasatnya kerana didakwa tidak memakai topeng muka di bawah niqabnya semasa dia muncul di Mahkamah Majistret Seremban semalam.

Ketua Polis Daerah Seremban Asisten Komisioner Mohd Said Ibrahim, melalui satu kenyataan, mengatakan siasatan itu dimulakan setelah polis menandakan pelanggaran yang didakwa melalui laporan yang disiarkan di laman berita Melayu Kosmo !.

“Satu laporan polis diterima atas kesalahan tidak mematuhi prosedur operasi standard topeng muka (SOP), seperti yang disyaratkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) semua orang.

“Ini termasuk mereka yang memakai niqab penuh atau setengah,” tulis Mohd Said dalam pernyataannya, sambil menambahkan bahawa peraturan itu telah berlaku sejak 1 Ogos 2020.

Mohd Said berkata, siasatan telah dibuka di bawah Seksyen 269 Kanun Keseksaan kerana didakwa melakukan perbuatan cuai yang mungkin menyebarkan jangkitan penyakit berbahaya kepada nyawa, dan Peraturan 17 (1) Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Dalam Jangkitan Tempatan Kawasan) Peraturan 2021.

Baca Lagi |  Agenda tersembunyi dan pendorong di sebalik pertumpahan darah Israel-Palestin

“Polis tidak akan berkompromi dan akan mengambil semua tindakan yang diperlukan untuk memastikan bahawa SOP yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Nasional dan peraturan KKM selalu dipatuhi,” tambahnya.

Ini berlaku setelah pengguna media sosial melihat dugaan kesalahan oleh Neelofa yang berusia 32 tahun ketika dia dan suaminya yang televangelist, Muhammad Haris Mohd Ismail, tiba di Mahkamah Majistret Seremban semalam untuk menghadapi tuduhan yang juga berkaitan dengan pelanggaran SOP.

Siasatan baru-baru ini oleh polis Seremban menambah senarai kontroversi baru-baru ini yang melibatkan Neelofa dan suaminya, kejadian awal adalah perkahwinannya pada bulan Mac yang melanggar peraturan jarak fizikal.

Neelofa dan 20 ahli keluarganya akhirnya dikenakan denda berjumlah RM60,000 untuk pelanggaran SOP pada majlis perkahwinan.

Tetapi beberapa hari kemudian, pasangan selebriti itu terlibat dalam kontroversi lain setelah mereka difoto menikmati aktiviti sukan air di pulau percutian di Langkawi.

Polis mengatakan bahawa izin pasangan untuk perjalanan antara negeri ke Langkawi yang diberikan kepadanya hanya untuk tujuan kerja dan bukan untuk bulan madu.

Kemudian, pada 2 Mei, Neelofa memuat naik gambar dan video dirinya dan suaminya di sebuah kedai permaidani di Nilai, Negri Sembilan, yang langsung menjadi viral. Dua hari kemudian, mereka dilaporkan menghabiskan empat jam di ibu pejabat Polis Nilai untuk memberikan keterangan mengenai kes tersebut.

Read Previous

Chiesa menjaringkan gol untuk kemenangan Coppa Italia bagi Juventus

Read Next

PKR ragu terhadap usaha Umno untuk bersekutu dengan DAP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.