The Malaysia Post

PKR ragu terhadap usaha Umno untuk bersekutu dengan DAP

PKR ragu terhadap usaha Umno untuk bersekutu dengan DAP

© Image Credit — Picture by Yusof Mat Isa

PKR mengatakan bahawa pendiriannya untuk membentuk perikatan dengan Umno bersama DAP tetap positif, tetapi hanya dengan syarat bahawa mereka tidak mempunyai niat jahat di sebalik langkah itu.

Utusan Malaysia melaporkan ketua penerangan PKR, Datuk Seri Shamsul Iskandar Akin mengatakan bahawa penjajaran politik baru memerlukan pengertian politik yang mencerminkan kepelbagaian kaum dan sekaligus menghasilkan pemerintahan yang stabil.

“Masalahnya sekarang, apakah Umno sudah siap atau tidak? Jangan hanya bersedia, tetapi ada sesuatu yang [jahat] di belakangnya.

“Berbicara mengenai kepelbagaian kaum, DAP mendapat sokongan kuat dari pengundi bukan Melayu. Jadi secara semula jadi jika Umno bersedia untuk memulakan kerjasama, parti itu dapat memahami perkara ini.

“Kami tidak melihat masalah bagi kedua-dua parti Pakatan Harapan untuk memilih pilihan politik yang kuat, dan rakyat dapat mempertimbangkannya,” katanya.

Pada 11 Mei, dilaporkan bahawa Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengatakan bahawa Umno harus menghadapi penjajaran politik baru dan terbuka kepada rakan politik baru jika ingin sekali lagi memimpin negara.

Baca Lagi | Agenda tersembunyi dan pendorong di sebalik pertumpahan darah Israel-Palestin

Dalam wawancara khas sempena ulang tahun ke-75 Umno yang disiarkan di akaun Facebooknya, Zahid ditanya mengenai dasar parti “Tidak Anwar, Tanpa DAP, Tidak Bersatu” yang dicapai semasa perhimpunan tahunannya.

Sebagai tindak balas, dia menyebut mantan perdana menteri Tun Abdul Razak Hussein sebagai contoh, di mana yang terakhir mengadakan perbincangan dengan parti-parti pembangkang sebelum pembentukan gabungan Barisan Nasional (BN).

Utusan Malaysia juga melaporkan bahawa hubungan mekar antara DAP dan Umno dapat dilihat setelah Ketua Wanita parti itu Datuk Noraini Ahmad dan ahli parlimen DAP Bangi Ong Kian Ming bersama-sama mengunjungi seorang pelajar dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang menderita barah.

Namun pada bulan Mac, dilaporkan bahawa DAP mengulangi bahawa tidak akan ada kerjasama politik dengan Umno sehingga Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti memutuskan sebaliknya. Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng mengatakan bahawa CEC parti itu tidak mengubah kedudukan dasar sebelumnya yang tidak bekerjasama dengan Umno terutama untuk pilihan raya umum ke-15 akan datang.

Read Previous

Neelofa di radar polis lagi

Read Next

Siasatan bebas mengenai kematian Sivabalan dalam tahanan, IGP harus bertindak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here