The Malaysia Post

Siasatan bebas mengenai kematian Sivabalan dalam tahanan, IGP harus bertindak

Ahli Parlimen Klang Charles Santiago meminta Ketua Polis Negara (IGP) yang baru dilantik, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani untuk bertindak pantas dalam membantu siasatan bebas mengenai kematian penjagaan Sivabalan Subramaniam baru-baru ini.

Anggota parlimen DAP itu mengatakan IGP baru mesti mengambil tindakan sewajarnya untuk memastikan perakaunan penuh mengenai apa yang telah berlaku.

Ini berlaku di bawah pengawasannya. Oleh itu, IGP mesti membuat rancangan untuk menyiasat perkara itu, ‘‘ kata Charles.

Bagaimanapun, Charles menegaskan bahawa Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Nasional (Suhakam) dan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) mesti memimpin siasatan dan bukan polis sendiri.

“Seperti yang saya katakan sebelumnya, polis yang menyiasat diri mereka tidak seharusnya maju. Pasti ada cara baru untuk menjalankan penyiasatan ini, ” katanya kepada Malay Mail.

Charles sebelum ini menyatakan bahawa semua pegawai polis yang terlibat dalam penangkapan Sivabalan mesti ditangguhkan sementara menunggu siasatan penuh.

Baca Lagi | PKR ragu terhadap usaha Umno untuk bersekutu dengan DAP

Awal hari ini, Charles bersama Ahli Parlimen Selayang, William Leong telah mengunjungi rumah Subramaniam di Taman Selayang Mutiara untuk memberi penghormatan terakhir kepada si mati dan untuk bersatu padu dengan keluarga.

“Keluarga sedang melihat secara penuh apa yang telah terjadi dan mereka melihat keadilan,” katanya.

Charles sekali lagi menimbulkan kebimbangan keluarga mengenai perbezaan waktu dan sebab kematian Sivabalan di mana laporan polis menyatakan bahawa dia meninggal pada pukul 12.25 tengah hari tetapi adiknya mengaku telah menerima panggilan daripada polis pada jam 3 petang yang mengatakan Sivabalan sakit parah di Selayang hospital.

“Laporan terhadap Sivabalan juga dibuat pada tahun 2016 dan polis hanya bertindak beberapa tahun setelah itu.

“Ketidakselesaan ditambah polis mengatakan bahawa si mati meninggal kerana serangan jantung kurang dari satu jam setelah dia ditangkap, ini memerlukan siasatan dan inkues,” katanya.

Pada 20 Mei, portal berita Free Malaysia Today melaporkan bahawa Sivabalan meninggal dunia setelah kurang dari satu jam dalam tahanan polis.

Anggota Tamilar Munnetra Kalagam Malaysia Iswaree Subramaniam, yang berada di balai polis, mendakwa bahawa keluarga lelaki itu terkejut bahawa Sivabalan Subramaniam ditahan untuk membantu siasatan pada pukul 11.45 pagi, Khamis pagi.

Portal berita melaporkan bahawa Iswaree mempersoalkan perbezaan waktu antara laporan kejadian dan tuduhan Sivabalan masih dalam keadaan kritikal “beberapa jam setelah kematiannya”. Iswaree menambah bahawa polis menahan Sivabalan berkaitan dengan kes pemerasan yang berlaku pada tahun 2016.

Read Previous

PKR ragu terhadap usaha Umno untuk bersekutu dengan DAP

Read Next

Israel dan Palestine sama-sama menuntut kemenangan atas gencatan senjata

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.