The Malaysia Post

Neelofa dan keluarga dalam air panas kembali ketika polis menyiasat video perayaan Raya ‘selebriti’

Neelofa dan keluarga dalam air panas kembali ketika polis menyiasat video perayaan Raya 'selebriti'

© Image Credit — Picture via Instagram/neelofa

Polis mengatakan bahawa mereka sedang menyiasat video perayaan Hari Raya yang memaparkan keluarga seorang “selebriti tempatan” dan akan memanggil ahli keluarga untuk disoal siasat, di tengah-tengah kegusaran terhadap pengusaha kontroversi Noor Neelofa Mohd Noor.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Polis Daerah Brickfields Asisten Komisioner Anuar Omar mengatakan bahawa laporan polis dibuat berhubung video itu semalam yang menunjukkan keluarga merayakan Aidilfitri bersama-sama, walaupun ini dilarang di bawah perintah kawalan pergerakan (MCO).

“Siasatan awal menunjukkan bahawa video viral berdurasi 26 saat itu dimuat naik melalui akaun Instagram saudara perempuan selebriti tempatan itu,” katanya.

Katanya, kes itu masih dalam siasatan polis di bawah Seksyen 17 Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Di Kawasan Tempatan yang Dijangkiti) 2021.

Di bawah undang-undang ini, yang diwartakan oleh pemerintah pada 9 Mei dan yang berkuat kuasa pada 10 Mei, mana-mana orang yang melanggar peraturan melakukan kesalahan yang boleh dihukum denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya.

“Kami akan memanggil mereka kapan saja. Beri ruang kepada polis untuk menjalankan siasatan kami,” kata Anuar.

Dia juga menasihati masyarakat agar tidak membuat spekulasi mengenai video tersebut, memperingatkan bahwa siapa pun yang melanggar undang-undang yang ditentukan, termasuk melanggar izin perjalanan antar negara mereka, akan dikenakan denda.

Baca Lagi | Penjaga gol menjadi pencetak gol ketika Alisson menyelamatkan Liverpool

Walaupun Anuar tidak menyebut nama selebriti itu dan ahli keluarganya, dia dipercayai merujuk kepada Noor Neelofa Mohd Noor dan adiknya, Noor Nabila.

Neelofa sekali lagi mencetuskan kontroversi setelah pengguna media sosial menuduhnya melanggar peraturan Covid-19 pada hari pertama Hari Raya.

Pengguna dalam talian memanggil pelakon berusia 32 tahun itu kerana melanggar prosedur operasi standard perintah kawalan pergerakan (SOP), yang melarang lawatan keluarga semasa perayaan Hari Raya.

Kontroversi itu berlaku sejurus selepas saudara perempuan Neelofa didakwa memuat naik klip pendek ahli keluarganya yang saling memberi salam di sebuah kediaman yang dipercayai rumah Neelofa di Ampang.

Klip video itu, yang sejak itu dikeluarkan, dilaporkan bertajuk 1 Syawal yang penuh mulia, yang diterjemahkan menjadi “hari pertama Syawal yang mulia”.

Berdasarkan tangkapan skrin yang beredar di media sosial, orang-orang yang dilihat dalam video itu termasuk Neelofa, suaminya televangelist PU Riz dan Nabila, yang dapat dilihat memberi salam kepada dua orang lain.

Berikutan kegemparan di media sosial, akhbar harian berbahasa Melayu Utusan Malaysia memetik Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Mohamad Farouk Eshak mengatakan upacara itu disyaki berlangsung di kediaman Neelofa di Hulu Kelang, Ampang.

Selebriti kontroversi dan 20 ahli keluarganya sebelum ini didenda sejumlah RM60,000 kerana mengikuti majlis perkahwinannya pada bulan Mac.

Tidak lama selepas itu, Neelofa terlibat dalam kontroversi lain setelah pengantin baru difoto menikmati aktiviti sukan perairan di pulau percutian di Langkawi walaupun polis mengatakan bahawa izin untuk perjalanan antara negeri ke Langkawi yang dikeluarkan kepadanya hanya untuk tujuan kerja dan bukan untuk bulan madu . Pasangan itu baru-baru ini dipanggil ke ibu pejabat polis Nilai untuk merakam keterangan mereka kerana dikatakan melintasi sempadan negeri untuk membeli permaidani Parsi di cawangan Pusat Perniagaan Nilai 3 Naeem Carpet.

Read Previous

Penjaga gol menjadi pencetak gol ketika Alisson menyelamatkan Liverpool

Read Next

Rancangan 1MDB Jho Low melibatkan Najib, kata bekas CEO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here