The Malaysia Post

Rancangan 1MDB Jho Low melibatkan Najib, kata bekas CEO

Rancangan 1MDB Jho Low melibatkan Najib, kata bekas CEO

© Image Credit — Picture by Yusof Mat Isa

Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri ketika itu terlibat dalam “agenda jahat” Low Taek Jho untuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ketika anak syarikat milik kerajaan itu mengumpulkan dana AS $ 3 bilion pada tahun 2013, kata bekas CEO 1MDB di mahkamah hari ini .

Mohd Hazem Abd Rahman, bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB dari Mac 2013 hingga awal Januari 2015, mengatakan ini ketika disoal siasat sebagai saksi pendakwaan ke-10 dalam perbicaraan berterusan Najib atas tuduhan penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang haram yang melibatkan lebih daripada RM2 bilion dana 1MDB.

Dengan memberi tumpuan kepada penggalangan dana 1MDB Global Investments Limited (1MDB GIL) pada bulan Mac 2013 dengan mengambil hutang melalui penerbitan bon sebanyak AS $ 3 bilion, peguam Najib, Wan Aizuddin Wan Mohammed menanyakan bekas CEO 1MDB itu mengenai apakah dia telah mengambil tindakan atas kecurigaannya mengenai latihan pengumpulan dana.

Wan Aizuddin kemudian menyatakan bahawa alasan mengapa Mohd Hazem tidak merasa perlu untuk menjelaskan dan menghadapi Najib dengan kecurigaan yang dia ada adalah kerana dia didakwa “bermain” dengan rancangan Low, tetapi Mohd Hazem tidak setuju.

Walaupun mempunyai beberapa kecurigaan mengenai pengumpulan dana, Mohd Hazem mengesahkan bahawa dia tidak secara rasmi menyampaikan kecurigaan itu kepada lembaga 1MDB, tetapi hanya menyampaikan keprihatinannya secara lisan dengan ketua lembaga pengarah 1MDB ketika itu, Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin.

Baca Lagi | Neelofa dan keluarga dalam air panas kembali ketika polis menyiasat video perayaan Raya ‘selebriti’

“Pada waktu itu, anda pada dasarnya berurusan dengan sebuah syarikat yang diuruskan dan dikendalikan oleh orang yang paling berkuasa di Malaysia – perdana menteri. Dan saya tidak akan berani melaporkannya.

“Seperti yang saya katakan sebelumnya, sama ada anda bekerja dengannya atau berhenti. Anda boleh melihat contohnya sebelum ini, mengenai peletakan jawatan dua pengarah, ”kata Mohd Hazem. Kedua-dua pengarah ini termasuk bekas ketua 1MDB, Tan Sri Mohd Bakke Salleh.

Ditanya oleh Wan Aizuddin, Mohd Hazem kemudian mengesahkan bahawa dia tidak membuat laporan kepada polis atau pihak berkuasa atau Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

Wan Aizuddin kemudian bertanya “Dan walaupun bukan menteri kewangan sendiri, anda tidak menyampaikan keprihatinan anda kepada MOF Inc Kementerian Kewangan?”

Mohd Hazem kemudian menjawab “Anda bermaksud orang yang sama?”

Ditanya lagi oleh Wan Aizuddin, Mohd Hazem mengesahkan bahawa dia tidak mengambil inisiatif memberitahu pemegang saham tunggal 1MDB MOF Inc di Kementerian Kewangan bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan 1MDB dan dia diperintahkan oleh Low mengenai masalah syarikat.

Mohd Hazem tidak setuju dengan saranan Wan Aizuddin bahawa alasan dia “tidak aktif” adalah kerana dia bersubahat dengan Low dalam melakukan kegiatan penipuan dalam 1MDB.

Najib sebelum ini memegang jawatan ini secara serentak – perdana menteri, menteri kewangan, dan juga ketua lembaga penasihat 1MDB.

Read Previous

Neelofa dan keluarga dalam air panas kembali ketika polis menyiasat video perayaan Raya ‘selebriti’

Read Next

Majalah LGBT + Indonesia menemui kehidupan kedua dalam talian

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here