The Malaysia Post

Kuil Pulau Pinang yang berusia 211 tahun memenangi anugerah pemuliharaan warisan budaya Unesco

Kuil Thai Pak Koong (Ng Suk) di Pulau Pinang menerima Anugerah Merit pada Anugerah Unesco Asia-Pasifik 2021 untuk Pemuliharaan Warisan Budaya hari ini.

Kuil itu adalah satu daripada sembilan projek dari enam negara dan satu-satunya di Malaysia yang diberi anugerah tahun ini.

Juri pakar warisan Unesco memilih sembilan projek dari Bangladesh, China, India, Jepun, Thailand dan Malaysia daripada 39 penyertaan dari 12 negara di seluruh Asia Pasifik.

Unesco Bangkok mengumumkan senarai penerima anugerah pada tengah hari hari ini.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow, yang mengumumkan anugerah itu dalam sidang media dalam talian hari ini, berkata Projek Pemulihan Fu De Ci kuil itu diiktiraf atas kecemerlangannya dalam tiga bidang utama, iaitu pemahaman penuh tentang sejarahnya, pencapaian teknikalnya dalam projek itu. dan kemampanan serta impaknya.

Beliau berkata kali terakhir Pulau Pinang menerima Anugerah Warisan Asia-Pasifik Unesco untuk Pemuliharaan Warisan Budaya ialah pada 2008 untuk kerja-kerja pemulihan di Suffolk House.

“Bagi pihak kerajaan negeri, saya ingin mengucapkan tahniah kepada jawatankuasa kuil atas projek pemulihan yang boleh dicontohi ini dan kerana memenangi anugerah Unesco,” kata Chow.

Kuil itu adalah satu daripada sembilan projek dari enam negara dan satu-satunya di Malaysia yang diberi anugerah tahun ini. — Gambar oleh Sayuti Zainudin

Kuil itu adalah satu daripada sembilan projek dari enam negara dan satu-satunya di Malaysia yang diberi anugerah tahun ini. — Gambar oleh Sayuti Zainudin

Beliau turut memberi penghormatan kepada mendiang Tan Yeow Wooi, arkitek pemuliharaan projek itu, yang telah menyumbang ke arah kejayaan projek pemuliharaan itu.

Pengerusi jawatankuasa pemulihan kuil dan naib presiden Datuk Lio Chee Yeong mendedikasikan anugerah itu kepada Tan kerana beliau berkata arkitek itu telah menjalankan penyelidikan mendalam mengenai sejarah kuil dan gaya seni binanya untuk memastikan usaha pemuliharaan berada pada standard tertinggi.

“Kuil itu dibina pada 1810 tetapi beberapa pengubahsuaian telah dilakukan selama bertahun-tahun yang tidak mematuhi garis panduan pemuliharaan warisan yang ketat jadi projek pemulihan ini adalah untuk memastikan semuanya dilakukan dengan mematuhi sepenuhnya,” katanya.

Lio berkata bumbung yang disimen dalam salah satu pengubahsuaian yang dilakukan kira-kira 15 tahun lalu, telah tercabut dan diubah suai untuk mencerminkan seni bina asal 100 tahun lalu.

“Gaya pemulihan yang kami pakai adalah mengikut gaya awal 1900-an dan kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada George Town World Heritage Incorporated atas input berharga mereka dalam projek ini,” katanya.

Jumlah kos pemulihan adalah kira-kira RM3 juta dan Lio berkata mereka masih berhutang sekitar RM600,000.

Beliau berterima kasih kepada kerajaan negeri kerana memperuntukkan RM400,000 untuk projek itu dan sebahagian besar dana lain disumbangkan oleh penderma.

Baca Lagi | Kuil Pulau Pinang yang berusia 211 tahun memenangi anugerah pemuliharaan warisan budaya Unesco

Beliau berharap negeri dapat mempertimbangkan untuk memperuntukkan lebih banyak dana supaya kuil itu dapat menyelesaikan hutang yang terkumpul semasa kerja-kerja pemulihan.

“Anugerah ini bukan sahaja untuk kuil kami tetapi untuk Pulau Pinang dan Malaysia mempamerkan kepelbagaian budaya dan warisan kami yang boleh menyerlah di peringkat antarabangsa,” katanya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Majikan mesti segera mengambil pekerja asing di bawah Program Penentukuran Semula Buruh

Read Next

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.