The Malaysia Post

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Rexy Mainaky

Credits: badmintonplanet

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.

Dalam perbincangannya dengan pengarah kejurulatihan BAM Wong Choong Hann, Rexy berkata setiap jurulatih perlu berani dan tidak teragak-agak dengan idea mereka untuk meningkatkan taraf pemain mereka.

“Saya sempat berbincang dengan Choong Hann tentang apa yang jurulatih perlu lakukan untuk mengendalikan pemain yang menghadapi masalah selain bertukar pendapat dan berkongsi pengalaman saya di luar negara.

“Saya juga menasihatkan jurulatih supaya lebih peka dengan apa yang mereka lakukan, jika mereka menggunakan pendekatan yang sama, hasilnya akan sama,” katanya dalam video yang dimuat naik di laman Facebook BAM.

Sementara itu, Rexy mahu pemain memahami sebab mereka berlatih dan kepentingan memenangi setiap kejuaraan yang mereka sertai.

Bekas pemain beregu dari Indonesia berusia 53 tahun itu kagum dengan keadaan fizikal pemain beregu negara tetapi merasakan mereka perlu mengasah bakat bagi memastikan kejayaan mereka pada masa hadapan.

Rexy, yang merupakan bekas jurulatih beregu negara BAM dari 2005 hingga 2012, melahirkan rasa kagumnya terhadap kemudahan latihan di Akademi Badminton Malaysia di Bukit Kiara yang menurutnya sangat bagus untuk pemain.

BAM menyatakan pada bulan Oktober bahawa Rexy akan ditugaskan untuk meningkatkan input teknikal kepada indeks prestasi dan khususnya memenuhi keperluan pemain beregu dalam skuad kebangsaan untuk meningkatkan prestasi mereka.

Baca Lagi | Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Semasa kerjayanya yang cemerlang, Rexy, bersama pasangan beregu Ricky Subagja, memenangi Kejohanan Dunia IBF 1995 dan pingat emas beregu Sukan Olimpik Atlanta 1996. Mereka juga memenangi tiga pingat emas Piala Dunia dan menjadi sebahagian daripada pasukan Indonesia yang memenangi Piala Thomas empat kali antara 1994 dan 2000.

Read Previous

Kuil Pulau Pinang yang berusia 211 tahun memenangi anugerah pemuliharaan warisan budaya Unesco

Read Next

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here