The Malaysia Post

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan pangkat di Jabatan Imigresen tetapi ia juga dikatakan telah menggunakan pegawai imigresen untuk kepentingannya.

Menurutnya, timbalannya, Datuk Jonathan Yasin, pernah berkata di Sabah terdapat iklan yang menawarkan perkhidmatan pengeluaran Pas Lawatan Pekerjaan Sementara (PLKS) dan ia tidak sepatutnya berlaku kerana Jabatan Imigresen tidak pernah melantik mana-mana ejen untuk sebarang urusan imigresen.

“Siasatan akan dibuat secara telus bagi mengenal pasti pegawai yang terlibat (dengan aktiviti kartel) dan jika ada, kita akan mengambil tindakan terhadap mereka yang menyalahgunakan kuasa,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Sambutan Hari Imigresen 2021, di sini hari ini .

Terdahulu dalam ucapannya, Hamzah berkata terdapat anggota kartel yang bebas keluar masuk Jabatan Imigresen dan ada juga anggota kartel yang duduk di lapangan terbang dan pintu masuk negara.

Katanya, kewujudan kartel di Jabatan Imigresen telah mencemarkan nama baik jabatan itu yang sentiasa mendapat ranking terbaik dalam perkhidmatan imigresen di lapangan terbang antarabangsa, di mana pada tahun ini Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) mendapat tempat keempat Lapangan Terbang Terbaik Dunia. Perkhidmatan Imigresen 2021, oleh Skytrax.

“Kalau pergi Google saja, isu imigresen Malaysia, yang paling penting ialah kes rasuah dan integriti. Ini adalah perkara yang saya minta semua orang untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku dan memahami bahawa tanggungjawab kita adalah untuk melindungi negara.

Baca Lagi | KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

“Jika mereka (kartel) mudah masuk, jika kita boleh menjual apa sahaja yang kita ada dengan mudah, maka kita tidak menjaga kedaulatan negara kita,” katanya.

Hamzah berkata penggunaan teknologi tinggi dan aset termaju seperti automasi, pendigitalan, robotik, CCTV analitik, Internet Perkara dan Kepintaran Buatan boleh mengurangkan kewujudan kartel atau sindiket yang boleh merosakkan imej imigresen kerana ia boleh mengurangkan urusan yang memerlukan secara langsung. komunikasi antara pegawai imigresen dan pelanggan.

Read Previous

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Read Next

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.