The Malaysia Post

Majikan mesti segera mengambil pekerja asing di bawah Program Penentukuran Semula Buruh

Majikan diberi tempoh dua minggu untuk penempatan 280,088 pekerja asing yang telah mendaftar di bawah Program Penentukuran Semula Buruh (RTK), kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Beliau berkata Kementerian Dalam Negeri (KDN) menyeru majikan terbabit supaya segera mengambil pekerja yang telah mendaftar di bawah program RTK dan disenaraikan sebagai pekerja asing yang sah.

“Saya mahu melihat kesemua mereka bekerja di negara kita dan mengeluarkan PLKS (Pas Lawatan Penggajian Sementara) yang sah. Itu yang kita mahu lakukan,” katanya kepada media selepas melancarkan Pusat Satelit Bahagian Perkhidmatan Ekspatriat (ESD) (ESC) di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), di sini hari ini.

Menurut Hamzah, daripada 280,088 pekerja asing yang telah mendaftar di bawah program RTK, lebih 120,000 terlibat dalam sektor perladangan dan jumlah itu hanya mewakili antara 20 hingga 30 peratus tenaga buruh yang diperlukan oleh sektor perladangan negara.

Mengenai laporan bahawa kerajaan bersetuju membenarkan kemasukan 32,000 pekerja asing dengan pengecualian khas bagi memenuhi keperluan tenaga kerja sektor perladangan, khususnya kelapa sawit, Hamzah berkata: “Untuk menjadi realistik, 32,000 tidak mencukupi untuk ladang kami di sini, kami sebenarnya memerlukan nombor yang jauh lebih besar. “

Sementara itu, beliau berkata walaupun telah diumumkan bahawa 32,000 pekerja asing akan dibawa masuk, ia sudah lebih sebulan dan tiada seorang pun yang sampai.

Baca Lagi | Majikan mesti segera mengambil pekerja asing di bawah Program Penentukuran Semula Buruh

Terdahulu dalam ucapannya, Hamzah berkata terdapat anggota kartel yang bebas keluar masuk Jabatan Imigresen dan ada juga anggota kartel yang duduk di lapangan terbang dan pintu masuk negara.

Katanya, kewujudan kartel di Jabatan Imigresen telah mencemarkan nama baik jabatan itu yang sentiasa mendapat ranking terbaik dalam perkhidmatan imigresen di lapangan terbang antarabangsa, di mana pada tahun ini Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) mendapat tempat keempat Lapangan Terbang Terbaik Dunia. Perkhidmatan Imigresen 2021, oleh Skytrax.

Read Previous

Kerajaan Pulau Pinang tidak berhasrat untuk mencari pakatan pembangkang

Read Next

Kuil Pulau Pinang yang berusia 211 tahun memenangi anugerah pemuliharaan warisan budaya Unesco

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.